Gjesteinnlegg av Martin Holth

Jeg har hatt ganske mye Facebook-korrespondanse med Martin Holth siden han tok kontakt for 1,5 år siden. For litt siden utfordret jeg ham til å skrive et gjesteinnlegg, siden jeg syns han er veldig reflektert og har mange spennende tanker om livet. Martin studerer ind.øk ved NTNU, han er gründer og har bl.a. vært aktiv i oppstarten av Moonwalk Tomorrow. I tillegg jobber han deltid i Næringsforeningen i Trondheim. Mer om Martin Holth kan leses på www.martinholth.com.

Da overlater jeg med glede ordet til Martin:

Intro

Martin Holth
Martin Holth

De siste to årene har jeg fullført og jobbet med mer enn 40 bøker innenfor alt fra temaer som kommunikasjon, hukommelse og psykologi til økonomi. Her har bloggen til Vebjørn vært en stor inspirasjonskilde.

Jeg er veldig fornøyd med livet mitt, har mye selvtillit og pågangsmot. Derfor ble jeg veldig overrasket da jeg leste blogginnlegget «Har du god selvfølelse?» og innså at jeg hadde lavere selvfølelse enn jeg trodde. Det neste blogginnlegget var en «Intro til personlig utvikling» og via det fant jeg ut at jeg egentlig kun hadde jobbet med faglig og gråsone utvikling de siste to årene. Da passet det bra å gjennomføre denne introen til en ny type personlig utvikling.

Jeg anbefaler alle å gjennomføre noe tilsvarende da du lærer mye om deg selv, dine styrker og blir mer klar over dine egne begrensninger. Jeg har skrevet korte anmeldelser av fire av bøkene jeg har lest så langt fra Vebjørns bokliste. Her kommer de i rangert rekkefølge fra 1-4, hvor den mest nyttige boken for min del er øverst.

«The Gifts of Imperfection» av Brene Brown

Brene Brown - The Gifts of ImperfectionHva handler boken om?
Boken forklarer hvordan du kan leve et liv som består mer av «wholehearted living». Det betyr å ha motet til å våkne opp om morgenen og tenke: «Uansett hva jeg får gjort og hvor mye som gjenstår i kveld, så er jeg fornøyd med meg selv.»

Hva likte du best med boken?
Boken presenterer på en oversiktlig måte ti retningslinjer for hvordan du kan leve mer «wholehearted». Her likte jeg spesielt retningslinjene, som gjennom historier, tar for seg hvordan man skal unngå frykten av hva andre tenker om deg og hvorfor perfeksjonisme bør unngås.

Hvem bør lese den?
Jeg anbefaler boken til alle som har innsett at du får mye av din egen selvfølelse fra andre (ref. tidligere blogg innlegg). Jeg vil også anbefale den til deg som opplever å kvele mye av følelsene dine for å unngå å vise disse offentlig. I tillegg er boken relativt kort, meget lettleselig og tar for seg flere viktige temaer.

Hvem bør ikke lese den?
Jeg vil ikke anbefale boken til deg som er ute etter en enkel oppskrift for å oppnå lykke. For to år siden ville ikke denne boken passet for meg siden jeg kun fokuserte på faglig og gråsone utvikling. Antageligvis ville jeg ha syntes at innholdet ikke var håndfast nok.

«Start with Why» av Simon Sinek

Simon Sinek - Start With WhyHva handler boken om?
Boken handler om hvorfor verdens mest innflytelsesrike ledere alltid starter med det store spørsmålet: «Hvorfor?», og hvordan alt de gjør blir påvirket av dette spørsmålet.

Hva likte du best med boken?
Simon Sinek er flink til å bruke eksempler som alle kan relatere seg til. Jeg likte at boken får deg til å innse hvor viktig det er å være tro til sitt «hvorfor» og hva som skjer når dette ikke er tydelig nok.

Hvem bør lese den?
Alle som er interessert i å lære mer om viktigheten av et «hvorfor» bak enhver plan. Boken vil også appellere til de som er spesielt interessert i branding og markedsføringsstrategier.

Hvem bør ikke lese den?
Boken bruker mye eksempler for store bedrifter. Mye av dette kan trekkes paralleller til enkeltpersoner, men hvis du ikke har interesse for branding, hverken på et personlig eller kommersielt nivå, vil jeg ikke anbefale denne boken.

«Choose Yourself!» av James Altucher

James Altucher - Choose Yourself!Hva handler boken om?
Verden endrer seg mye raskere enn før. På bakgrunn av dette forklarer «Choose Yourself» viktigheten av at du tar ansvar over ditt eget liv, tar dine egne valg og dermed «velger deg selv».

Hva likte du best med boken?
Boken tar for seg overraskende mange temaer og kommer med flere konkrete tips til hva du kan gjøre for å forbedre livet ditt. Her likte jeg «The Simple Daily Practice» som til tross for sin enkelhet er viktig å bli minnet på.

Hvem bør lese den?
Alle som er interessert i selvhjelpsuniverset vil kjenne igjen en del av stoffet, men vil nok også finne minst et moment de vil få mye ut av. Boken gir en veldig god innføring i både personlig- og faglig utvikling.

Hvem bør ikke lese den?
Lydboken er et slags foredrag/samtale hvor forfatteren diskuterer de ulike temaene ut ifra boken og av og til kommer noen kommentarer litt ut ifra det blå. Noen steder merket jeg selv at dette ble litt rart. Jeg har også lest på nett at boken har et mer muntlig språk, så hvis du synes dette er veldig irriterende bør du styre unna.

«Man’s Search for Meaning» av Viktor Frankl

Viktor Frankl - Man's Search for MeaningHva handler boken om?
Psykiateren Viktor Frankl var fange i over fire forskjellige konsentrasjonsleire under andre verdenskrig. «Man’s Search for Meaning» gir et bilde av hvordan en gjennomsnittlig arbeider reflekterte over hverdagslivet i konsentrasjonsleiren.

Hva likte du best med boken?
Den sterke historien fikk meg til å reflektere over mitt eget liv og hvor heldig jeg egentlig er. Det var også interessant å høre hvordan Frankls teori «logoterapi» forklarer hvorfor enkelte fanger ga opp underveis.

Hvem bør lese den?
Jeg vil anbefale boken til deg som har lyst til å reflektere over hva som er ditt «hvorfor». I tillegg er det et stort pluss for alle som er interessert i andre verdenskrig.

Hvem bør ikke lese den?
Dette er heller ingen «how to»-bok. Det jeg sitter igjen med er sterke inntrykk og en refleksjon rundt meningen med livet. Foretrekker du håndfaste råd passer ikke denne boken for deg. Det bør også nevnes at boken ble skrevet for nesten 70 år siden, og språket bærer preg av dette.

Legg igjen en kommentar