Fire myter om lykke

Her skal jeg prøve å avlive fire myter om lykke. Jeg har valgt myter som er knyttet til prinsippene jeg har skrevet om i de tidligere lykke-innleggene.

Dette er det 5. innlegget om lykke. De andre er:

  1. Hva er lykke?
  2. Hva er meningen med livet?
  3. Hvordan valg og lykke henger sammen
  4. Hvorfor tar vi dårlige valg?

Som alltid: Når jeg skriver «lykke», så mener jeg «positive opplevelser».

Myter om lykke:

  1. Det finnes andre ting i livet enn lykke, som har verdi.
  2. Mening er noe annet enn lykke.
  3. Hvis lykke var det eneste som var viktig, så ville vi ønsket å ta helikopteret opp fjellet.
  4. Det er egoistisk å bare tenke på lykke.

Myte 1: Det finnes andre ting i livet enn lykke, som har verdi

Dette er kanskje den største myten. Når du leser den, så får du kanskje en intuitiv følelse av at faktisk den er sann.

Men det er nettopp her vi lurer oss selv. Alt du kan forestille deg at har en verdi, vil alltid gi deg en positiv opplevelse.

Noen kan f.eks. si at «kunst har en egenverdi». De mener at den er viktig i seg selv, uavhengig av om den gir oss noen positive opplevelser. At noe har en egenverdi, mener jeg er et meningsløst utsagn. Kunst har bare en verdi i den grad den gir noen en positiv opplevelse.

Klaus liker å male. Han vet ikke om det oppstår noen «egenverdi» på lerretet. Men han håper noen vil sette pris på kunsten hans.

Hvis kunst hadde en egenverdi, så ville kunst som alle syns både var stygg og gav absolutt ingen noen som helst refleksjon eller læring, også ha en verdi. Slik kunst syns vi er verdiløs.

Myte-konklusjon: Ingenting har en verdi som ikke innebærer at tingen gir oss en positiv opplevelse.

Myte 2: Mening er noe annet enn lykke

Det er helt rett at vi ofte må forkaste noen former for lykke, for å oppleve mening. Men mening er fremdels ingenting annet enn en positiv opplevelse.

Jeg mener at mening/meningsfullt er en følelse. Denne følelsen får vi når vi skaper positive opplevelser for andre. Denne følelsen er alltid positiv.

I innlegget Hva er meningen med livet? leste vi om at Klaus hjalp en liten larve som hadde forvillet seg ut på fortauet. Det var litt slitsomt, men han fikk til gjengjeld en positiv følelse av å hjelpe larven.

Du må kanskje ofre å være sosial for å ha den positive opplevelsen av å hjelpe andre. Men dette gjør ikke «å hjelpe andre» til noe annet enn lykke. Du har bare prioritert en positiv følelse fremfor en annen.

Selv om vi ofte må prioritere mellom forskjellige positive opplevelser, så endrer ikke dette at opplevelsene er positive.

Myte-konklusjon: Mening får vi når vi hjelper andre. Ofte må vi velge bort andre positive opplevelser for å oppnå dette. Men mening er fremdeles ikke noe annet enn en positiv opplevelse.

Myte 3: Hvis lykke var det eneste som var viktig, så ville vi ønsket å ta helikopteret opp fjellet

Denne myten liker jeg. Fordi den er så innlysende feil hvis du tenker deg litt om.

Argumentet for myten er ca. slik:

«Å se utsikten fra toppen av fjellet er en positiv opplevelse. Å gå opp fjellet er slitsomt. Hvis lykke var det eneste som betydde noe, så skulle vi ønske å ta helikopter opp til toppen fremfor å gå selv. Vi ønsker ikke dette, altså er det andre ting enn lykke som betyr noe.»

Men argumentet har et par feil. La oss ta påstand for påstand.

Klaus liker å gå opp på høye fjelltopper og fnyse av de som tar helikopter til fjells.

«Å se utsikten fra toppen av fjellet er en positiv opplevelse.» Helt enig!

«Å gå opp fjellet er slitsomt.» Her begynner argumentet å slå sprekker. Ja, det er slitsomt, men det kan fremdeles være en positiv opplevelse. F.eks. følelsen av å være ute i friluft og bruke kroppen, gode samtaler med de du går på tur med, fine syn og opplevelser langs veien. Hadde vi blitt torturert mens vi gikk, hadde saken vært annerledes.

«Hvis lykke var det eneste som betydde noe, så skulle vi ønske å ta helikopter opp til toppen fremfor å gå selv.» Her er det to premisser. Det første er at å gå opp fjellet er negativt. Men gåturen opp er positiv! Det andre premisset er at utsikten oppleves helt likt selv om man tar helikopter opp. Men utsikten oppleves jo som mer positiv hvis du har jobbet hardt for å få den!

«Vi ønsker ikke dette, altså er det andre ting enn lykke som betyr noe.» Vi ønsker ikke å ta helikopter fordi utsikten vil oppleves mindre positiv hvis vi hadde tatt helikopteret. Fjellturen er også trolig positiv i seg selv.

Myte-konklusjon: Det er helt riktig at de fleste av oss ikke vil ta helikopteret opp på fjellet. Men dette er 100 % i tråd med prinsippene jeg har beskrevet i de forrige blogginnleggene. Det er ingen annen forklaring enn maksimering av netto positive opplevelser.

Myte 4: Det er egoistisk å bare tenke på lykke

Jeg tror mange ser på det som egoistisk å bare tenke på lykke. Dette henger sammen med myte nr. 1: myten om at mening og lykke er forskjellige ting.

Se for deg at du blir spurt av en god venn om å hjelpe til med å flytte nå på lørdag. Men du har egentlig lyst å bare slappe av hjemme hele lørdagen.

Vi kan nå si at du må velge mellom din lykke, og vennen din sin lykke. Og derfor tenker mange at det er egoistisk å bare tenke på lykke. Hvis du bare tenker på lykke, vil du si nei til vennen din, og heller være hjemme og slappe av. Dette er myten.

Avlivingen:

Ja, du må velge mellom å hjelpe og å ikke hjelpe. Men hvorfor vil de fleste av oss ende opp med å hjelpe?

Fordi det føles godt for deg selv! Eller du unngår skam…

De fleste vil føle seg som en dårlig venn hvis de ikke hjelper. Og de vil føle seg som en god venn, hvis de hjelper. La oss se hvordan lykke-vurderingene blir for de to valgene.

Å slappe av hjemme er egentlig bare en positiv ting. Men med en gang du må si nei til vennen din for å være hjemme, så er det plutselig ikke bare positivt.
Hvis du sier ja til vennen din, så vil du trolig føle deg som en god venn. Dette er en positiv opplevelse, som gjør dette valget ønskelig.

Å fokusere på lykke er altså ikke nødvendigvis egoistisk. Du kan godt ende opp med å hjelpe andre, selv om du bare ønsker å maksimere din egen lykke.

Henger du med?

Du hjelper andre nettopp fordi du er egoistisk!

I neste blogginnlegg skal jeg forklare dette jeg kaller egoismemyten enda tydeligere.

Myte-konklusjon: Å bare tenke på lykke trenger ikke å gjøre deg egoistisk i det hele tatt. Vi får mye glede av å hjelpe andre. Derfor maksimerer vi faktisk vår egen lykke når hjelper andre.

Oppsummering

Nå har jeg prøvd å avlive fire sentrale myter om lykke. Jeg har prøvd å vise hvordan prinsippene i de forrige innleggene om lykke avliver disse mytene.

Hvis du er enig i at vi alle faktisk styres av disse lykke-prinsippene, så mener jeg du vil du få en mye bedre «bullshit-detektor«. Du vil lettere kunne avsløre når folk har dårlige argumenter. Når de er upresise med begreper. Og ikke minst når de prøver å få egentlig helt enkle ting til å høres ekstremt komplekst og vanskelig ut.

Lykke til!

Legg igjen en kommentar