Eliminasjonskommunikasjon for babyer – aldri mer besjebleier

Hurra for eliminasjonskommunikasjon!
Hurra for eliminasjonskommunikasjon!

Dette innlegget handler om eliminasjonskommunikasjon, og er et innlegg til foreldre med baby, eller som skal få baby. Vi har ikke hatt en besjebleie siden babyen vår begynte med fast føde litt før hun ble 4 måneder gammel (nå er hun 7,5 måneder), og her skal jeg dele mine erfaringer.

Eliminasjonskommunikasjon (kan også skrives EK, eller feilaktig i to ord: eliminasjons kommunikasjon) handler om å få babyen din til å tisse og besje mest mulig i do, og minst mulig i bleien sin.

Tanken er at du skal regelmessig holde babyen over do/vasken/potte. Enten ved å lese babyens signaler, eller ved faste eller variable tider.

Moderne plast-bleier er et veldig nytt fenomen, og før i tiden (og mange steder i verden fremdeles), lærte vi babyer veldig tidlig å bare tisse/besje i gitte situasjoner og steder. Å vente 2-3 år er egentlig veldig rart syns jeg.

Vår historie med eliminasjonskommunikasjon

Vi begynte allerede da babyen bare var noen uker gammel. Vi prøvde først å lese ansikts- og kroppsutrykkene hennes, for å forstå når hun måtte på do. Det fungerte til en viss grad, men det var ganske vanskelig.

Så vi endret taktikk, og begynte å gi henne do-muligheter (pottytunity på engelsk) etter hver soving og etter hvert måltid. Utenom natten. Det ble fremdeles en del bomturer, men det var mye mindre stressende siden vi slapp å følge med på henne hele tiden. Litt etter litt begynte hun å tisse og besje en del av gangene vi holdt henne over vasken. Hun begynte tydeligvis å forstå at hun kunne gå på do i den situasjonen.

Dette holdt vi på med i noen måneder. Vi hadde varierende hell, og varierende innsats. Men vi gav ikke opp. Allerede lenge før hun begynte med fast føde, gikk antall besjinger per dag ned, samtidig som de få gangene som var igjen havnet i vasken/do. Hurra!

Hvilke resultater har vi fått?

Her er noen av fordelene, syns jeg:

  • Ingen besjebleier! (Sett bort fra 2-3 uhell pga løs mage, f.eks. for mye sviskemos…)
  • Vi sparer mange bleier, som er bra både for oss og miljøet. Vi bruker 3,2 bleier om dagen (målt over 18 dager).
  • Vi sparer mange tørr-/våtservietter
  • Ingen skitne baby- eller foreldre-klær
  • Ingen vond lukt på badet
  • Ingen slitsomme bleieskift ute på tur

Oppsummert

Det er selvsagt en liten treningsperiode, der du må regne med en del bomturer hvor babyen ikke gjør fra seg. Men det er helt naturlig selv for bittesmå babyer å holde seg, så de fleste lærer ganske raskt. Jeg må innrømme at jeg syns det høres enormt slitsomt ut med besjing i bleien til tide og utide. Så jeg er veldig glad for at vi slipper det.

Hva kan du selv gjøre?

Jeg vil anbefale alle som har mulighet til å teste dette ut. Nå vet jeg lite om hvordan det er å begynne når babyen allerede er mange måneder/år gammel, men det skal visst være fint mulig det også.

Hvis du vil lese mer er dette noen kilder:

Lykke til med eliminasjonskommunikasjon!

Oppdatering juni 2019

Siden jeg skrev innlegget, har det vært noen tilbakefall på besjebleiene. Det har vært litt opp og ned, med noen perioder hvor alt har havnet i bleien, og andre med det meste i do. Innføring av ny mat har ofte skapt litt trøbbel i magen, som leder til besjebleier. Nå for tiden er stort sett én besjing om dagen, og den havner stort sett i do. Så fremdeles vil jeg si det er veldig verdt det :)

2 kommentarer om “Eliminasjonskommunikasjon for babyer – aldri mer besjebleier”

  1. Din bestemor sa alltid at hvis man måtte bære inn vann og koke det for å vaske bleier, blei man veldig motivert for den metoden.

    Svar

Legg igjen en kommentar