Hvordan lese en bok på 15 min (pre-lesing)

Du kan lese mye raskere enn du tror.
Du kan lese mye raskere enn du tror. Foto fra canstock.com

Denne posten handler om ikke-fiksjon-bøker.

Pre-lesing er å få et overblikk over hva en hel bok handler om på bare 15 minutter. Målet er å vite hvilke kapitler du ønsker å lese nøye, hvilke du vil lese raskt, og ikke minst hvilke du ikke vil lese. I tillegg skaper det knagger i hjernen din som er knyttet til stoffet, som gjør det mye lettere å ta til seg informasjonen når du leser boken etter pre-lesing.

  0 – Bestem deg for hvilke(t) spørsmål boken skal svare på.
  1 – Studer innholdsfortegnelsen
  2 – Les bare første setning i hvert avsnitt i utvalgte kapittel
  3 – Ikke bruk mer enn 15 min

 

0 – Bestem deg for hvilke(t) spørsmål boken skal svare på.
Jeg er aldri så motivert for å lese en bok som når jeg har et bestemt spørmål jeg skal ha svar på. For eksempel «Hva er en god innledningen til et foredrag?» Et spørsmål gjør prioriteringsjobben for deg; det blir innlysende hvilke kapittel du vil fokusere på. Dette er skritt 0, fordi det ikke er alltid du har et spørsmål, men du vil lese boken allikevel.
Men ikke undervurder effekten av denne øvelsen. Den kan selvsagt også brukes for avisartikler, fagartikler, brosjyrer osv.

1 – Studer innholdsfortegnelsen.
Du begynner med å aktivt studere innholdsfortegnelsen. Hvordan dekker hvert av kapittlene det du vil ha ut av boken? Hvilke kapittel vil du anvende pre-lesing på, og hvilke vil du bare bla raskt gjennom?

2 – Les bare første setning i hvert avsnitt i utvalgte kapittel.
Nå skal du pre-lese resten av boken med en aktiv leseteknikk. Selv om du vanligvis leser sakte, kan du uten problem bruke denne teknikken. Les bare (og da mener jeg bare) den første setningen i hvert avsnitt (altså etter hvert linjeskift) i utvalgte kapittel. Dette er 80/20 lesing på sitt beste. Det vil føles som at du får med deg veldig lite. Men når du har lest et kapittel på 30 sekunder(!) vil du bli overrasket over hvor mye du fikk med deg. Husk at dette er pre-lesing, målet er å få et overblikk.

3 – Ikke bruk mer enn 15 min.
Jeg setter alltid en alarm til å gå av etter 15 min når jeg skal pre-lese en bok. Hvis jeg ikke gjør dette, er det veldig lett å skli ut på tidsbruk, og begynne å lese hele avsnitt av boken.

Hvis du har lyst å lære deg mer om pre-lesing — som vil endre ditt forhold til ikke-fiksjon bøker, aviser og artikler for resten av livet ditt — må du aktivt øve på den. Finn en bok, sett en alarm på 15 min og gjør skritt 1 og 2 som beskrevet ovenfor.

10 Days to Faster Reading
10 Days to Faster Reading

Jeg vil sterkt anbefale boken 10 Days to Faster Reading hvis du vil lære mer om hurtig-leseing (inkl. pre-lesing). En bloggpost som oppsummerer boken finner du her: personalmba.com/10-days-to-faster-reading/

5 kommentarer om “Hvordan lese en bok på 15 min (pre-lesing)”

 1. Finst det empiri på dette? Sånn som du legg det fram (jfr. punkt 0), er vel dette heller oppskrifta på korleis ein effektivt finn svaret på eit eller fleire spørsmål ved å sjå i ei bok. Og kva viss ikkje svaret er å finna i ein av dei første setningane i kvart avsnitt?

  Svar
  • Jeg er usikker på hvilken empiri du er ute etter. At man klarer å bla gjennom en bok på 15 min?

   Tanken er ikke at man nødvendigvis skal finne svaret på spørsmålet sitt i løpet av de 15 min, men at man skal få et overblikk over boken. Slik at man vet om svaret i det hele tatt er der inne, og i hvilke kapittel. Eller bare få et generelt overblikk, slik at det er lettere å lese boken etterpå.

   I går skulle jeg walk-the-walk, så jeg satt alarmen på 15 min og pre-leste en bok om lederskap på 15 min. Den virket interessant, men etter 15 min fant jeg ut at den ikke var verdt å bruke tid på. For bare et år siden ville jeg istedenfor ha satt meg ned og begynt å nilese f.o.m. side 1. For så å kaste bort noen timer før jeg innsåg at jeg ikke likte boken.

 2. Var nok for opphengt i tittelen på innlegget ditt. Tenker at det å _lesa_ ei bok er å ta inn det som står der, fordøya det og evna å gjenfortella innhaldet. Altså søkte eg empiri i den forstand at det påviste at du kan faktisk på 15 minutt ta inn det samme som du gjer ved konvensjonell (treg) lesing. Men viss pre-lesing er berre det å få oversikt over boka, ser eg ikkje heilt korleis pre-lesing skil seg frå det å lesa resymmè av ei bok (t.d. bakpå), eller ei melding av bok. Det er jo ikkje heilt uvanleg heller å bla gjennom ei bok før ein kjøper den. Eg har faktisk sjølv opplevd å bruka mindre enn 15 min på å bla gjennom bøker. Kanskje er det ei form for turbo-pre-lesing?

  Svar
  • Ahh.. Ja, nei, her sikter jeg ikke til noen magi som gjør at man kan _lese_ boken på 15 min. Som et bedre alternativ til bakpå boken, vil jeg anbefale å lese et par brukeranmeldelsen på Amazon.com. Det er vel 80/20 versjonen av å pre-lese den. Kanskje på linje med turbo-pre-lesingen din :)

 3. Jeg mener at det faktisk er gjort undersøkelser på dette med første setning i hvert avsnitt. Det må prøves for å forstås. Man får overraskende mye med seg. Prøv gjerne med en aviskronikk.
  Du kan også sjekke skrive-opplæring. En god skribent skal alltid starte hvert avsnitt med en setning som gir mening ift. det avsnittet skal handle om. Starte med konklusjonen er et vanlig råd.

  Svar

Legg igjen en kommentar