Å leve akkurat nå

Akkurat nå har du ingen problemer.
Akkurat nå har du ingen problemer.

Hvilke problemer har du akkurat nå? Jeg mener akkurat nå. Mest sannsynlig har du få eller ingen problemer i øyeblikket nå.

Dette innlegget skal slå et slag for å leve i nuet.

Hvor mye av tankene dine handler om ting som enten nylig har skjedd, eller som ikke har skjedd enda? En overraskende stor del av tankene mine handler om fortid og fremtid. Men fortiden har jo allerede skjedd. Og fremtiden er her aldri (per definisjon). Det er bare øyeblikket her og nå som finnes.

Fjern fortid/fremtid

Når vi snakker om fortid/fremtid, tror jeg at vi ofte bare tar med tanker som handler om ting veldig langt vekke i tid. Altså fjern fortid/fremtid.

Den fjerne fortid er alt fra barndom til ting som skjedde for noen uker siden. Den fjerne fremtid er alt som skal skje noen uker frem i tid til du skal dø. Selv om vi bruker mye tankekrefter på disse fjerne tidshorisontene, vil jeg fokusere på alle tankekreftene vi bruker på nær fortid og nær fremtid.

Nær fortid/fremtid

Den nære fortiden og fremtiden er den som er minutter og timer unna øyeblikket nå. Jeg vet med meg selv at jeg bruker alt for mye tankekrefter på disse tidshorisontene.

Før jeg satt meg ned for å skrive dette, tenkte jeg «Snart skal jeg sitte meg ned å skrive». Og nå når jeg sitter her, akkurat nå, så tenker jeg «Hvor lenge skal jeg skrive? Etterpå skal jeg noe annet, så jeg må ikke sitter her for lenge.». Men når tenker jeg på akkurat nå? Alt handler om det som skal skje snart.

Og på slutten av dagen tenker jeg gjerne på alt jeg har gjort. Alt som gikk bra, og alt som gikk mindre bra i dagen som har gått. Altså bare timer tilbake i tid.

Akkurat nå

Men akkurat nå, skal jeg bare skrive. Eller titte ut vinduet litt, uten å tenke på hverken fortid eller fremtid.

Vi er utrolig dårlig til å leve i øyeblikket. Jeg mener ikke å leve hensynsløst ved å bruke penger som om det ikke fantes en dag i morgen. Jeg mener å kjenne etter hvordan du har det akkurat nå. Det er dette mindfulness handler om. Det er egentlig ikke så mystisk eller vanskelig.

Stopp opp. Kjenn etter. Hvordan har du det? Akkurat nå.

En kommentar om “Å leve akkurat nå”

 1. Veldig mye bra her som er lurt å være mer bevisst på. Det er interessant å tenke på hvordan vi gir oss selv en ekstra straff; stress, dårlig humør og søvn, bare med tanken på at noe negativt kan komme til å skje. For min egen del kan all bekymringen over fremtiden/fortiden lett bruke opp energien som burde brukes på problemer i nåtiden. Jeg tror det er en god ide å sortere ut reelle bekymringer fra de vi konstruerer på egenhånd. Eventuelt se på hvilke bekymringer man har muligheten til å påvirke utfallet av. Kanskje du kan lage en side som heter finndinebekymringer.no

  Jeg fikk flashback til en av mine første meditasjoner, og jeg ble like provosert denne gangen over påstanden om at fremtiden bare forsvinner og ikke bør tenkes på. (motbevis: http://abc13.com/technology/toilets-of-the-future-are-here-today/1962651/)

  Litt pirk til slutt:
  Flertallet er nok tjent med å redusere bekymringnivået sitt. Selv om det bare er aktuelt for ytterst få. Som alle negative følelser har vel også tids-perspektivet vårt en viktig funksjon, for eksempel tenke nok på fortiden til å ikke gjenta feil og bekymre seg nok over fremtiden slik at vi er forberedt når den kommer.
  Jeg har mange ganger stått med helt unødvendige problemer og angret på hvordan jeg, med dedikasjonen til en munk, klarte å leve i nuet. Uten en tanke for fremtiden.

  Svar

Legg igjen en kommentar