Balanse i 80/20 verden

Balanse i 80/20 verden
Her snakker vi balanse!

80/20 regelen sier at 80% av resultater kommer av 20% av innsatsen. Dette gjelder for veldig mye, og derfor er veldig mye i ubalanse.

Dette er på godt og vondt. Det positive er at du kan finne de dårlige 80% og prøve å fjerne disse. Det negative er at det ofte er veldig vanskelig å fjerne disse dårlige 80%.

Når du får fjernet de dårlige 80%, så er systemet i balanse. Da kommer 100% av resultatene fra 100% av innsatsen. Å jobbe med 80/20 regelen vil derfor si at du prøver å få ting i balanse.

Skjorte-eksempel: Jeg ønsker ikke å ha mange skjorter jeg aldri bruker. Jeg ønsker å ha en balansert skjortekolleksjon, der jeg jevnlig bruker alle skjortene jeg har.

Jobb-eksempel: Du ønsker ikke å ha mange personer i teamet ditt som ikke bidrar. Du ønsker et balansert team der alle leverer like gode resultater.

Du vil altså kvitte deg med skjortene du ikke bruker, og forbedre dem i teamet som ikke leverer. Da oppnår du balanse og effektivitet.

Problemet er at ting alltid faller tilbake til et 80/20 system av seg selv. Av en eller annen grunn er ikke verden laget for å være balansert og effektiv, den er laget for at det alltid skal være ubalanse.

Det er vanskelig å spise balansert, å trene balansert, og å balansere tidsbruk mellom venner, kjæreste, jobb og egentid. Og det er vanskelig å jobbe balansert (dvs. å være like effektiv hele arbeidsdagen). Det er vanskelig at alle skal tjene like mye, og at ingen skal være kriminelle, og at alle skal være like friske.

Din jobb er å hele tiden prøve å få ting i balanse. Og i god 80/20 ånd, er det noen få ting som er mye viktigere å få i balanse enn andre.

Hva er viktigst for deg å balansere i ditt liv? Hva er mest i ubalanse akkurat nå?

2 kommentarer om “Balanse i 80/20 verden”

 1. Hei, jeg har fulgt bloggen din en stund, og liker den godt, så jeg håper at du fortsetter i samme stil ?. Du kanskje vet om det, men tenkte likevel å tipse deg om Trello. Trello er en app, nettside, og de har også en Facebook side. I det siste har de lagt ut på FB siden deres en god del gode artikler om effektivitet o.l. Selve appen tror jeg er også ganske populært. Sønnen min bruker den til organisering av samarbeid på prosjekter på BI, men den kan brukes til mangt.
  Ha en fortsatt fin sommer ☀️?

  Svar
  • Hei Eva!

   Takk for hyggelig kommentar, det er alltid gøy med tilbakemeldinger :) Jeg skal absolutt fortsette i samme stil.

   Og takk for tips om Trello. Ja, jeg kjenner til det, og har prøvd det både selv og med andre. Fikk ikke helt dreisen på Trello da jeg brukte det alene, men har ved to forskjellige anledninger brukt det på samarbeidsprosjekt. Da funket det bra, men begge prosjektene ble dessverre avsluttet litt tidlig.

   Min kusine som er prosjektleder i NRK, bruker det i jobben sin, så jeg har stor tro på Trello som verktøy.

   Kanskje jeg får skrive et innlegg om Trello neste gang jeg bruker det :)

   Til info så bruker jeg 2Do (til iPhone) som mitt to-do verktøy.

   Ha en fin sommer du også!

Legg igjen en kommentar