Hvordan ser din personlige behovspyramide ut?

Slik ser den personlige behovspyramiden ut
Slik ser en personlige behovspyramide ut

Hvilke behov må du ha dekket for å ha et bra liv? Hva liker du å gjøre uavhengig av hva andre mener?

Du kjenner nok til Maslows behovspyramide. Jeg bruker selv en litt alternativ behovspyramide. Denne er individuell i alt utenom de to nederste nivåene.

I bunn er det de tradisjonelle grunnleggende behovene:søvn, mat, drikke, varme, osv. Disse tar jeg med fordi det jeg mener det er viktig å være bevisst på at vi er forholdsvis heldige som hele tiden har disse behovene dekket. Og fordi vi ikke må glemme at spesielt søvn er et av de mest grunnleggende behovene, og at vi derfor må huske å prioritere søvn.

I neste nivå er det de sosiale behovene, som jeg vil koke ned til kjærlighet og behovet for å føle tilhørighet. Brene Brown lærte meg at å føle tilhørighet (a sense of beloning) er et ikke-nedbrytbart (irreducible) behov. Og det syns jeg stemmer.

Eksempler på behov som koker ned til behovet «å føle tilhørighet»: Behov for å ha venner, behov for å bli likt av andre, behov for å ha en livslang kjæreste.

Men så videre til den mer spennende delen av behovspyramiden.

Hvordan ser det øverste nivået ut? Dette nivået er 100% individuelt. Det er fylt med ting som er viktig for deg, men ikke ting som er viktig for deg bare fordi du vil føle tilhørighet til andre (ref. nivået i midten)

Eksempler fra mitt eget nivå er: Å trene, å gjøre impro-teater, å skrive blogg, gå fjellturer, stå på telemark/snowboard, gaming, høre på lydbøker/podcasts, lese tegneserier. Dette er alle aktiviteter som gir meg noe uavhengig av hva andre syns eller tenker om det. Når jeg har dekket de to første nivåene, så er det dette jeg vil bruke tid og energi på.

Eksempler på ting som ikke er øverst i min behovspyramide: Å lage mat, klær, oppussing/interiør, tegning/maling, strikking. Dette er ting jeg absolutt kan ha glede av, men det henger ofte sammen med å være sosial. F.eks. er matlaging veldig gøy sammen med venner, men ikke alene for meg selv. Og hvis jeg er ærlig mot meg selv, så er klær/mote mest interessant fordi jeg vil ta meg godt ut overfor andre. Hjemme går jeg nesten alltid i joggebukse og hvit t-skjorte.

Hva er i toppen på din behovspyramide? Og ikke minst, hva er ikke i behovspyramiden din?

Legg igjen en kommentar