For å bygge nettverk trenger du bare disse to metodene

Ikke bygg et nettverk med folk du ikke er venner med.
Ikke bygg et nettverk med folk du ikke er venner med.

Jeg vet ikke med deg, men jeg syns alle networking-metodene fort kan bli litt mye. Selv jeg som er stor fan av selvutvikling syns det raskt kan bli mekanisk med alle disse reglene. Så jeg har laget meg selv to enkle regler som for meg oppsummerer alt jeg trenger å tenke på for å bygge og vedlikeholde et nettverk.

1 – Bli venner med folk
2 – Hjelp folk

1 – Jeg har prøvd å «networke» på arrangementer, som for meg betyr at jeg går inn med et litt mer profesjonelt mindset enn ellers. Men da ender det opp med at jeg står og snakker med folk jeg egentlig ikke kommer super-godt overens med. Nå har jeg gått over til å tenke at jeg skal finne nye venner, og ikke bygge nettverk. Det er mye mer behagelig, og jeg stresser ikke med alle dem jeg ikke får snakket med.

Men det kritiske å huske på er at regelen er «Bli venner med folk», og ikke «Hold deg til vennene du allerede har». For å bygge et godt nettverk trenger du nye venner; istedenfor mange som du så vidt er på hils med. Hvem vil du helst hjelpe på jobben din? Hun du anser som venn, eller hun du bare hilser på for å være hyggelig?

2 – Hvem vil du ha i ditt nettverk: folk som hjelper deg, eller folk som vil ha ting av deg? Dette er en av de selvutviklings-tipsene som er så innlysende at folk blir irritert på alt som har med selvutvikling å gjøre. Men vi kan alle trenge en påminnelse på å hjelpe folk. Michael Ellsberg, som har gitt ut boken «The Education of millionaires», trekker dette frem som det desidert viktigste tipset han brukte når han skulle komme få alle millionærene han intervjuet inn i nettverket sitt.

I praksis betyr dette at du er overivrig på å hjelpe når noen spør om hjelp. Det er detaljene som teller her. Når noen spør meg om Excel-hjelp så kan jeg si: «Ja, jeg vil veldig gjerne hjelpe deg, jeg syns Excel er kjempe gøy!». Og etterpå sier jeg at de må bare ta kontakt hvis det er noe jeg kan hjelpe dem med senere.

Min erfaring er at folk sjelden følger opp (forhåpentligvis gjelder dette generelt, og at det ikke bare er meg det er noe feil med), og da får jeg mye gratis siden jeg fremstår veldig hjelpsom og positivt innstilt, uten at jeg egentlig trenger å gjøre så mye!

Legg igjen en kommentar