Den beste pause-teknikken

Å ta en ekte pause innebærer å gjøre absolutt ingenting.
Å ta en ekte pause innebærer å gjøre absolutt ingenting. Foto fra istockphoto.com

Hvordan tar du pauser på jobb/studie? En typisk pause er å lese nettaviser, sjekke e-posten, sjekke Facebook/Twitter/Snapchat/Instagram/Tinder, eller snakke med kollega. Jeg anbefaler deg å ta en ekte pause — en teknikk jeg kaller stirr-ut-vinduet.

Stirr-ut-vinduet går ut på at du snur deg bort fra PC’en/boken din, og stirrer ut vinduet helt til du føler et ønske om å gå tilbake til arbeidet ditt. Nøkkelen ligger i å ikke tillate seg å gjøre noe annet enn å stirre ut vinduet. Men du har lov å tenke på alt som dukker opp i hodet ditt. Jeg bruker selv denne pause-teknikken flere ganger om dagen, og erfaringsmessig tar det bare fra 30 sekunder til 2-3 minutter.

Når jeg først snur meg bort fra arbeidet, så preges de 10 første sekundene av mangel på tanker. Det eneste som er der er kanskje et ønske om å sjekke nettavis o.l. Plutselig så dukker en tanke opp i hodet mitt, og trikset er å la denne tanken gå sin gang. Det kan være om jobb, fritid, nåtid, fortid osv. Hjernen koser seg på stranden når den får gjøre som den vil. Etter litt dukker plutselig et ønske til å gå tilbake til arbeidet. Det blir jo ganske fort kjedelig å stirre ut vinduet…

Da jeg lærte meg denne teknikken var det vanskelig i begynnelsen. Jeg brukte nesten like mye energi på å stå i mot fristelsen til å lese nettaviser, som jeg fikk av å slappe av. Men denne fasen kom jeg gjennom, og nå kjenner jeg at nettaviser ikke er avslapping, det er bare skifte av fokus. Som med alle vaner som skal endres må du godta at du blir dårligere før du blir bedre. Det er vanskelig.

Jeg liker å sammenligne hjernen med musklene våre. Når hjernen jobber med en vanskelig oppgave er den i høy-puls-modus; hjernen spurter alt den kan, som i en intervall-økt. Dette klarer den bare en kort periode, akkurat som musklene. Hvis du vil fortsette å yte maksimalt, må du ta en pust i bakken.

Å lese nettaviser er som å ta push-ups i pausene på intervall-økten. Stirr-ut-vinduet er som å hvile i pausene på intervall-økten.

Hvordan tar du pause?

3 kommentarer om “Den beste pause-teknikken”

  1. Bra innlegg Vebjørn! Jeg ser en del ut av vinduet selv, men det er ikke bevisst. Og du har helt rett, dette er en helt annen pause enn å gå på nettaviser.

    Og nå: tid for nettavis. Det er vel lov i helgene?

    Svar

Legg igjen en kommentar