Den beste teknikken for å huske det du leser

Det er bedre å huske én ting bra, en mange ting elendig.
Ikke vær urealistisk om hvor mye du klarer å huske. Foto fra istockphoto.com

Den beste og enkleste og viktigste teknikken for å huske det du leser er å huske bare én ting. Hvor mange ganger har du ikke lest en bok eller artikkel som er tettpakket med ting du vil huske? Når du leser den så biter du deg merke i alle de små tingene, men bare etter noen timer eller dager, så husker du egentlig ikke så mye av det.

I fjor hørte jeg på 21 lydbøker med faglig tema. Jeg innså etter hvert at jeg husket jo ikke så mye fra bøkene noen måneder etter jeg hadde hørt dem. Så nå har jeg gått over til å prøve å huske bare én ting fra hver bok. Det er bedre å lære 21 ting skikkelig, enn å lære 500 ting elendig.

Denne ene tingen vet du kanskje allerede før du har åpnet boken. Det gjør ingenting. Da kan du bruke hele boken på å forsterke denne lærdommen. Fokuser på detaljene og nyansene som underbygger denne ene tingen.

En kort historie:

Jeg hørte først boken Thinking, Fast and Slow på lydbok (20 timer). Etter noen måneder skjønte jeg at jeg husket veldig lite fra boken. Så jeg bestemte meg for å kjøpe den fysiske boken. Så brukte jeg hele våren 2013 på å gå gjennom boken side for side og skrive mine egne notater fra boken. Akkurat som om jeg skulle ha eksamen om innholdet.

Jeg brukte mange mange timer på dette — la oss si 100 timer. Og ved å bearbeide kunnskapen og skrive oppsummering med mine egne ord lærte jeg mer enn da jeg hørte den på lydbok. Etter det 22(!) sider lange notatet var ferdig, gikk jeg så gjennom det igjen, og komprimerte det til 6 sider. Men nå, ett år senere, husker jeg alt sammen?

Nei, jeg husker nesten ingen ting!!! Men jeg husker én ting: WYSIATI (What You See Is All There Is, som er et av prinsippene i boken).

Hadde jeg bestemt meg for å huske bare én ting fra starten av, så kunne jeg kommet unna med bare å lytte gjennom lydboken én gang.

Moralen er: Vær realistisk, ikke overvurder hva du klarer å huske.

Legg igjen en kommentar