Dine styrker er summen av talent og øvelse

Dine styrker er summen av talent og øvelse
Dine styrker er summen av talent og øvelse

Født sånn eller blitt sånn? Først var det slik at noen bare var flinke, og så ble det slik at alle kan bli verdensmestre, bare de øver i 10 000 timer. Jeg mener begge deler må være på plass skal du bli skikkelig god til noe.

Talent er hvor godt anlegg du har for noe. Fysiske talenter er lette å se. Høyde er et godt talent for å bli basketball-spiller, men ikke for å bli turner. Korte bein og lang overkropp er et godt talent for svømmere, men ikke for løpere.

Det er vanskeligere å se mentale talenter. Jeg er overbevist over at noen er født med en hjerne som fysisk er skrudd sammen til å bedre håndtere språk enn andre. Og noen har hjerner som er bedre til å håndtere matte og logikk enn andre.

Hvis du dyrker et slikt talent, så vil dine evner stige raskere enn andre som ikke har dette talentet. Dette leder i sin tur til at du syns det er gøy å bruke tid på talentet ditt, og bruker derfor mer og mer tid på det.

Siden vi syns det vi er god på er gøy, og vi bruker tid på det vi syns er gøy, så bruker vi mye tid på det vi er gode på. Dette gjør det vanskelig å skille talent og øvelse, fordi vi øver på det vi har talent for.

Man kan selvsagt bli god på det som egentlig er en av våre svake sider. Vi kan bli god på hva det skal være, det vil bare ta lengre tid. I et halvår på vidergående brukte jeg 50 % mer tid på tysk enn på fysikk, men fikk 50 % dårligere karakter i tysk. Hadde jeg fortsatt mitt fokus på tysk, kunne jeg sikkert ha blitt en kapabel tysk-lærer til slutt. Eller jeg kunne bli en mye bedre fysiker, som ville kreve mye mindre arbeidsinnsats.

Styrke er summen av talent og øvelse. Strengt tatt produktet av de to...
Styrke er summen av talent og øvelse. Strengt tatt produktet av de to…

Øvelse er selvsagt også essensielt. Du kjenner garantert noen som egentlig er flinke, hadde de bare øvd med. For eksempel alle som hadde gode karakterer på ungdomskolen/vidergående, for så å gjøre det dårlig i jobb/utdanning. Eller kanskje du selv egentlig er en god sanger, taler, skribent, sjakkspiller, osv. Men du bruker ikke noe tid på denne hobbyen. Det har ikke blitt din styrke, bare ditt talent.

Talent gir potensial. Talent sier noe om hvor bratt læringskurven er. Øving sier noe om hvor langt du når på læringskurven.

Hva er dine talenter? Bruker du tiden din på dine talenter?

2 kommentarer om “Dine styrker er summen av talent og øvelse”

Legg igjen en kommentar