Forskjellen på effectiveness og efficiency

Forskjellen på effectiveness og efficiency
Hva pleier du å fokusere på?

På norsk har vi bare «effektivitet», en på engelsk er de så heldige at de har både effectiveness og efficiency.

(Tidligere har jeg skrevet om forskjellen på produktivitet og effektivitet. Vi kan snakke om effectiveness og efficiency innenfor både effektivitet og produktivitet.)

Konseptet

Effectiveness er å gjøre de rette tingene.
Efficiency er å gjøre ting raskt.

Det er en fin distinksjon mellom begrepene syns jeg. Som figuren viser kan man altså ha den ene uten å ha den andre. Du f.eks. kan jobbe sykt raskt, men finne ut at det ikke var behov for det du skapte allikevel (høy efficiency, lav effectiveness).

80/20 av denne modellen er at det er viktigst å gjøre ting rett! Fokuser alltid først på effectiveness. Å gjøre arbeid som må forkastes er mye verre enn å jobbe sakte.

Dette er noe av grunnen til at bedrifter bruker vilt mye tid og penger på strategiprosesser. Det er mye viktigere for bedriften å vite hva den skal gjøre, enn å klare å gjøre det raskest mulig.

I figuren skal du altså bevege deg først til høyre, og så oppover. Når du vet hva du skal gjøre (høy effectiveness), så kan du begynne å fokusere på å øke efficiency.

Eksempel fra hverdagen

I hverdagen vår fokuserer vi mye på efficiency; vi vet hva vi skal gjøre om morgenen når vi står opp, så det handler om å få gjort det raskest mulig.

Men når du skal lage en ny middag, så må du først fokusere på effectiveness, du må vite hva du skal gjøre. Det hjelper ikke å være veldig rask, hvis maten blir dårlig. Så for å kunne lage middag raskt, må du vite nøyaktig hva du skal lage. Altså må det være en rett du kjenner godt.

Dette er en av grunnene til at jeg er så glad i å lage mine tunfiskmiddager. I starten tok det meg kanskje 20 min, men nå har jeg kommet ned i ~10 min (selvsagt uten å stresse!), fordi jeg har fått på plass effectiveness for deretter å kunne fokusere på efficiency.

På jobben din

Bruk dette på jobben din! Det er et fantastisk enkelt og effektivt verktøy.

Tenk over hvor du må fokusere på effectiveness, og hvor på efficiency. Enten når du står fast, eller når du skal tenke strategisk.

5 kommentarer om “Forskjellen på effectiveness og efficiency”

 1. Jeg kom over begrepene effectiveness og efficiency i en artikkel hvor de definerer brukervennlighet som

  «the extent to which a product can be used by specified users to achieve specified goals with effectiveness, efficiency and satisfaction in a specified context of use.»

  I mitt hode oversatte jeg selvfølgelig begge ordene til effektivitet, men et raskt søk på Google avdekket at

  «Being effective is about doing the right things, while being efficient is about doing things right.»

  Jeg synes du har oppsummert det veldig fint og satt det inn i en forståelig sammenheng. Det er også veldig relevant for meg, da jeg som student er avhengig av å ha fokus på begge. Jeg kommer til å bruke «tunfisk-metoden» din i studiene hvis du ikke har noe i mot det.

  Takk for et flott innlegg!

  Svar
 2. Effectiveness er å gjøre de rette tingene.
  Efficiency er å gjøre ting PÅ RIKTIG MÅTE.

  Først når man gjør de rette tingene riktig kan man fokusere på å gjøre dette raskere, altså øke produktiviteten.

  Svar

Legg igjen en kommentar