De fire fasene for å endre en vane

Har du en taktikk for å endre en vane?
I begynnelsen er det slitsomt å ta valgene som må til for å endre en vane.

De fire fasene for å endre en vane

Når du skal endre en vane må du gjennom 4 faser. Først er du i «#1 – Ubevisst uønsket»-fasen. Kanskje du spiser litt sjokolade hver eneste kveld etter du har spist middag uten at du tenker særlig på det, eller at du ønsker det.

Så må du innom «#2 – Bevisst uønsket»-fasen. Her spiser du fremdeles sjokolade, men du er bevisst på det. Du kjenner at trangen kommer, men du orker ikke stå imot.

Og det er her veldig mange gir opp å endre vanen sin. Det er jo ubehagelig å være bevisst på noe man gjør som er uønsket! De fleste har en idé om at vi går fra «ubevisst uønsket» til «ubevisst ønsket».

Men når du må gjennom «bevisst uønsket»-fasen, så er det så ubehagelig at du lar det skli ut.

Når jeg skal endre en vane, f.eks. å ta tran hver morgen når jeg åpner kjøleskapet. Så prøver jeg å gi meg selv belønning hver gang jeg ikke tar tran. Jeg tenker «Der tok jeg heller ikke tran… Nå jeg jeg litt mer bevisst på det handlingsmønsteret. Hurra for meg!». Og først etter noen dager klarte jeg første gangen og bevisst ta den ut.

Hvis du kommer deg gjennom «bevisst uønsket», så kan du starte på «#3 – Bevisst ønsket». Her kjenner du trangen til å spise sjokolade, men du bruker bevisst krefter for å la være å spise.

Når du har brukt krefter på dette i noen dager/uker, så vil du til slutt nå det store målet: «#4 – Ubevisst ønsket»

Moralen er at du må godta å ha det litt ubehagelig når du skal endre en vane. Og at en kritisk del av endringen innebærer å bare være bevisst på hva du gjør (selv om du ikke liker det du gjør).

Legg igjen en kommentar