Det er lettest å endre følelser innen samme energinivå

Det er lettest å endre følelser innen samme energinivå
Figuren viser at det er enkelt å endre bare i horisontal retning. Men med en gang du også (eller bare) skal endre i vertikal retning, blir det vanskeligere.

Det er lettere å endre følelser fra en høy-energi-følelse til en annen høy-energi-følelse, enn fra en høy- til en lav-energi-følelse.

Når kroppen din er i et bestemt energinivå, f.eks. den er oppspilt og energisk, er det vanskelig å endre raskt på dette nivået. Kroppen vil være der den er. Ofte tar vi ikke hensyn til dette, f.eks. når vi er oppspilt og fylt med frykt fordi vi skal holde en tale. Vi ønsker å bli rolig og avslappet. Altså prøver vi både å endre følelsen fra negativ til positiv, samtidig som vi prøver å endre fra en oppspilt tilstand til en avslappet tilstand. Det er veldig vanskelig.

En følelse kan variere i energinivå, men for enkelthetsskyld skal jeg nå generalisere en del følelser og klassifisere dem i energinivå.

Eksempler på høy-energi-følelser

Typiske positive høy-energi-følelser:
Å glede seg
Seiersrus
Å bli positiv overrasket
Adrenalin fra fysisk trening
Entusiasme

Typiske negative høy-energi-følelser
Sinne/vrede
Sorg
Smerte

Eksempler på lav-energi-følelser

Typiske positive lav-energi-følelser
Avslappethet
Fornøydhet
Interesse

Typiske negative lav-energi-følelser
Kjedsomhet
Irritasjon
Håpløshet
Apati

Som nevnt er eksemplene generaliserte, og mange følelser er et sted midt på energi-aksen. Akkurat som at mange følelser er nær midten av negativ/positiv-aksen. Men jeg syns det kan hjelpe å skyve ting til ekstremene for å forstå modellen.

Hvordan du kan bruke denne kunnskapen

Hvilket energinivå har du nå? Er du avslappet en lørdagsmorgen, eller er du oppspilt på bussen og skal være effektiv å lese blogger/nyheter/osv.? Gitt at du ønsker å endre følelsene dine til noe mer positivt, prøv å finn en positiv følelse i samme energinivå. Prøv så å endre til denne f.eks. ved å endre pusterytmen din, tvinge frem et smil, ta armene i været, eller lignende. Kjenn etter hvordan du endret deg.

Ha energinivå i bakhodet neste gang du føler en sterk negativ følelse. Hvis du kjeder deg er det gjerne lettere å se på TV, enn å ha en gå rett til makspuls på trening. Men hvis det er å få makspuls du faktisk ønsker, kan du gjøre det lettere for deg selv ved å erkjenne at du må endre energinivået ditt ganske drastisk, og at dette kan du gjøre gradvis. Fokuser f.eks. først på bare å komme deg ut døren. Forskjellen i energinivå fra å kjede deg til å komme ut døren er ikke så stor, og forskjellen fra å være ute av døren og i gang med trenging er heller ikke så stor. Men forskjellen fra å kjede seg hjemme og i full gang på trening er veldig stor. Det vet hjernen og kroppen din, og de kommer til å jobbe mot deg for å få deg på trening. Endringen i energinivå er for slitsom.

Selv syns jeg trening etter jobb er lettere enn trening i helgen. For på jobb er jeg allerede i et høyt energinivå.

Trening er bare et eksempel på hvordan du kan legge opp dine daglige/ukentlige rutiner til å best mulig passe dine energinivå.

 

2 kommentarer om “Det er lettest å endre følelser innen samme energinivå”

  1. Jeg hadde bruk for dette tipset her om dagen! Jeg hadde tenkt til å jogge deler av veien fra Oslo bussterminal til universitetet Men først ventet en tre kvarters busstur fra Drøbak til terminalen. På bussen ble jeg sittende å sløve med en bok, og da jeg ankom var jeg blitt trøtt. mest lysten på å ta korteste vei til trikken og droppe joggingen. Det fikk meg til å tenke på blogginnlegget ditt.

    Jeg vet ikke helt om mangelen på joggemotivasjon skyldtes mest at det var kipt å forlate boka, eller om det var endringen av energi-nivå. Jeg bestemte meg i alle fall for å ta beina fatt og gå istedet (med den beroligende tanken at jeg jo bare kunne hoppe på en trikk når jeg ble lei). Det fikk energinivået opp, og det endte med at jeg jogget noen hundre meter likevel.

    Har du forresten sett denne?

    Svar

Legg igjen en kommentar