Er du blant de nye rike?

De nåværende rike lever slik grafen viser.
Et standard-liv innebærer mer og mer penger, og mindre og mindre tid.

Denne uken hadde jeg en usedvanlig spennende lunsj med min venn og kollega Stian Mundal. Samtalen dreide seg om det som kalles «de nye rike» (the new rich), og spørsmålet er: Hva skal vi som privatpersoner i rike Norge gjøre med ressursene våre?

Med ressurser så mener jeg her tid og penger.

I samtalens hete dypper Stian fingeren i sin suppe — som nå var blitt kald — og tegner en graf på spisebrettet sitt. Grafen er en X, og du kan se den til venstre her. Denne grafen viser hvor feilslått pengejaget vårt kan bli.

Når du er baby har du ingen penger, men uendelig med tid. Når du er godt voksen har du ingen tid, men uendelig med penger.

Et sted i tyve-årene når du krysset i grafen. Du får mer penger enn du har tid til å nyte. Veldig mange fortsetter så med å få mer og mer penger, uten å frigjøre noe som helst tid. Men hvorfor gjør vi dette?

Hvorfor bruker du 1/3 av lønnen din på å betale ned boliglånet ditt til du er 40 år? Hva skal du gjøre når du er 40, skal du jobbe 60 %? Nei, du kommer til å fortsette å jobbe 100 %, uten å vite hva du skal bruke pengene dine på. Mest sannsynlig kjøper du bare et mye større hus, slik at du kan kose deg med å betale ned et nytt lån.

Har du vurdert — helt seriøst — å ta ut noe av ressursene dine i mer fritid? Det er det de nye rike gjør.  Og jeg tror ikke du ville sittet i sofaen hvis du hadde fredager fri. Jeg tror du ville studert noe du syns er gøy, eller jobbet frivillig med noe du brenner for, eller lært deg swing, eller drivet mer med en sport du liker. Ville ikke dette vært et godt liv?

De nye rike bytter ut penger med tid.
Slik lever de nye rike.

Hvis du faktisk har drømmejobben, så syns jeg det er helt innafor at du bruker 50-60 timer i uken på den. En drømmejobb er jo noe som er så gøy at det ikke føles som en jobb. De fleste av oss finner dessverre aldri drømmejobben, men vi kan fremdeles ha drømmelivet.

De gamle rike (tenk Downton Abbey) hadde både tid og penger. De nåværende rike har mye penger og lite tid. De nye rike er dem som klarer å skape et liv som har både mye tid og penger.

Etter vi hadde tegnet drømmelivet vårt  i suppe-grafen og blitt enige om at drømmelivet må skapes av oss selv, det skapes ikke for oss av andre, dro jeg fra jobb kl 15 istedenfor kl 16 på fredagen. Jeg dro rett hjem for og heller bruke tiden min på å skrive dette blogginnlegget.

(CV-disclaimer: Jeg hadde jobbet meg opp mer enn nok overtid denne uken slik at jeg kunne dra tidlig)

Skriv gjerne i kommentarfeltet hva du kunne tenke deg å bruke mer fritid på.

6 kommentarer om “Er du blant de nye rike?”

 1. Må smile litt av at vi må betale boliglån helt til vi er 40! Skal love deg at jeg skal betale dette lånet i mye mer enn 4 år til…
  Mer fritid ville jeg brukt på minst mulig, eller ta med med ungen på masse kjekt og bruke opp alle de pengene jeg visstnok har ;-)

  Svar
  • Haha, kanskje du har vært flink og ikke betalt for mye ned på lånet ditt da, Ida ;) Eller kanskje du har vært flink og ikke jobbet for mye overtid (som hadde plassert deg til høyre på den første grafen)?
   Uansett høres det ut som gode ting å bruke tiden til.

 2. Hva er rikdom?
  Jeg ville definitivt brukt mer tid til venner, fjellturer og kanskje lært meg swing!

  Svar
 3. Jeg følger ditt råd. Det betyr at det ikke blir noe særlig arv igjen til deg. Den viktigste faktoren for de fleste er boliglånet. Man betaler veldig mye for beliggenhet – er det verdt det? Hvis dårlig beliggenhet betyr å bruke mye tid på jobbreise, bruker du opp tiden du ellers kunne hatt – med andre ord møter du her som alle andre steder dilemma i valgene. Men det grunnleggende spørsmålet er om vi virkelig har behov for å doble realinntekten de neste 30 åra? Hvilken ressursbruk vil det føre til?

  Svar
  • Haha! Godt å høre. Jeg vil heller at du skal være lykkelig, enn at jeg får masse arv :)

   Enig at det ofte koker ned til dilemma. Men jeg mener at en del av dilemmaene egentlig kan løses hvis vi prioriterer litt annerledes. Slik som å la være å doble realinntekten, men heller skape litt mer fritid.

Legg igjen en kommentar