Er du styrt av frykt eller av dine egne mål?

Er du styrt av frykt eller av dine egne mål?
Er du styrt av frykt eller av dine egne mål? Bilde fra iStockPhoto.com

Når du jobber overtid, gjør du det fordi du frykter hva som skjer hvis du ikke leverer rapporten i tide? Eller gjør du det fordi du ønsker å gjennomføre arbeidet? Tenk litt på det. Forskjellen er STOR!

En fredagskveld for to år siden satt jeg på jobb til kl 18 og jobbet med en Excel-modell. Det var ingen på teamet mitt igjen, så det var ingen som la merke til om jeg var der eller ikke. Av ymse grunner hadde jeg bare betalt til kl 16 (vanligvis får jeg overtidsbetalt), så alt jeg satt utover kvelden var gratis-arbeid. Men jeg satt der allikevel i to timer etter dagen var over, fordi jeg ville lage en bra Excell-modell. Og da jeg dro hjem var jeg både fornøyd med arbeidet jeg hadde gjort og jeg hadde overskudd til å være sosial resten av kvelden.

Andre jobb-kvelder har jeg også vært motivert og engasjert, men når jeg tenker tilbake på mange av disse kveldene så innser jeg at motivasjonen ofte kom fra frykt. Jeg tenker «sjefen kommer til å bli skuffet og sint hvis jeg ikke leverer god kvalitet i tide»; jeg tenker ikke dette ordrett, men dette er følelsen som ligger der.

Frykt er uheldigvis en fantastisk motivator. Det er derfor vi gjerne ikke tenker over hvor motivasjonen kommer fra, så lenge motivasjonen er der. Men hvis du bare er styrt av frykt, vil du bli slitt ut i det lange løp og du vil ikke oppleve like mye lykke som du potensielt kan. (Men du kan fremdeles oppleve bøttevis med mening og mestring.)

Jeg var to år inn i karrieren min (pluss hele studietiden og alt før det…) før en god venninne av meg, Maria Lenerius, la frem dette konseptet for meg. Og først da gikk det opp for meg at jeg har gjort mange av oppgavene mine fordi jeg fryktet konsekvensene, ikke fordi jeg ville nå målet mitt. Nå bruker jeg mye tid og krefter på å gjøre arbeidsoppgavene til mine egne, og finne ut hvorfor jeg vil løse dem.

Hvis du ikke har definert målet ditt selv, er det en stor sannsynlighet for å bli frykt-styrt. Og de fleste av oss jobber mot et mål vi ikke har definert selv. Utfordringen er å gjøre målet til ditt eget. Let etter mål som er i tråd med dine verdier og styrker (dette er vanskelig). Klarer du dette vil du oppleve en stor forskjell i motivasjonen din, sammenlignet med en frykt-styrt motivasjon.

Hva styrer deg?

Legg igjen en kommentar