Fake it till you make it

Amy Cuddy - Fake it till you make it
Amy Cuddy – Fake it till you make it

Amy Cuddy forteller om begrepet fake it till you make it i hennes TED talk, som jeg anbefaler deg å se.

Begrepet innebærer at du skal late som, helt til du klarer det på ekte.

Det handler om å pushe deg selv utenfor komfortsonen din, og gjøre ting du egentlig ikke kan og/eller ikke er komfortabel med å gjøre. Og dette innebærer sosiale settinger.

Det handler altså ikke om å bare gjøre ting du ikke kan. Eller om god gammeldags læring via prøving og feiling. Det handler om all den læringen du går glipp av fordi du er redd. Det handler om å ikke la negative følelser styre livet ditt.

La meg gi noen eksempler.

Eksempel 1: Du har fått en lederrolle men er egentlig litt ukomfortabel med dette fordi du liker ikke å gi ordre eller å tvinge folk til å gjøre ting bare fordi du sier det. Rasjonelt sett vet du at frykten holder deg tilbake, og at du egentlig ikke burde vært rett. Å fake it till you make it vil her si å gi ordre og late som at du ikke syns det er ukomfortabelt. Til slutt vil du syns det er komfortabelt.

Eksempel 2: Dette er eksempelet jeg selv brukte da jeg skulle teste fake it till you make it. Syns du det er litt ukomfortabelt å bare si «takk» når du får et kompliment? Det gjorde jeg. Tidligere kom jeg mye oftere med forklaringer/unnskyldninger når noen gav meg et kompliment. Men så begynte jeg å bare si «takk». I starten føltes det veldig rart, men jeg prøvde å ikke vise det. Nå føles det mye bedre å få komplimenter, siden jeg er i stand til å akseptere dem bedre.

Eksempel 3: Har du dårlig kroppsholdning? Mange av oss sitter mye med hodet bøyd og beina gjemt under stolen. Dette er trygt fordi det både er underkastende og beskyttende. Men det gir deg ikke akkurat bedre selvtillit. Her må du fake din kroppsholdning mer som en person som eier rommet. Det kan føles litt rart ut i starten, spesielt hvis du ikke er vant med å ta mye plass i rommet. Men det blir bedre!

Hva ønsker du å fake it till you make it?

2 kommentarer om “Fake it till you make it”

Legg igjen en kommentar