Fryd – Den aller beste positive følelsen

Se som de fryder seg!

Fryd er per definisjon den aller beste positive følelsen.

Forestill deg en gang du nylig var skikkelig, skikkelig glad. Den følelsen er fryd.

Fryd i dagligtale

Det er litt dumt at vi ikke bruker ordet fryd i dagligtalen. Vi sier gjerne «Jeg er så glad!», eller «Det var så gøy i går!», når vi egentlig kunne ha sagt «Jeg fryder meg sånn!». Jeg ser jo at den setningen høres litt rar ut. Men det er nettopp derfor det er dumt at vi ikke har et dagligtale-ord for en så fantastisk følelse.

Jakten på fryd

Vi jakter på fryd (les om peak seeker vs. bottom avoider her) hver gang vi prøver å ha det skikkelig gøy. Alkohol er et veldig godt eksempel. Vi bruker mye penger og betaler ofte en høy pris dagen derpå, «bare» for å oppleve fryd. Jeg syns dette sier noe om hvor viktig fryd er for oss.

Jakten på lykke

Jeg har før stilt spørsmålet hva er lykke?. Selv mener jeg lykke egentlig er et ganske komplekst begrep, men jeg frykter at mange setter alt for mye likhetstegn mellom lykke og fryd. Alle vil ha et lykkelig liv, i motsetning til det underforståtte alternativet et ulykkelig liv. Men vi fokuserer for mye på at dette lykkelige livet handler om å føle fryd hele tiden.

Fryd er ikke varig

Alle følelser går over. Når vi føler kjipe følelser, gjør vi ikke annet enn å håpe at de går over, og gjerne jobber vi aktivt for å fjerne dem. Og med mindre vi er deprimerte, så går de kjipe følelsene over. Det gjør de selv om vi ikke bruker mye krefter på å ergre oss over hvor kjipe følelsene er.

For fryd er det motsatt. Vi gjør alt vi kan for å forlenge følelsen. Men også denne går over, selv om vi prøver å forlenge den.

Hvordan bruke din nye kunnskap om fryd?

Anerkjenn at alle følelser kommer og går, også de positive som fryd.
Ikke tro det er realistisk å føle fryd hele tiden, og ikke ha dette som et urealistisk mål.
Sett pris på fryd når den først er der, men ikke ødelegg opplevelsen ved å prøve å holde den kunstig i live.
Forsøk å føle fryd minst månedlig, helst ukentlig.

Lykke til :)

En kommentar om “Fryd – Den aller beste positive følelsen”

Legg igjen en kommentar