Gå inn for å feile

Gå inn for å feile, uansett hva du gjør.
Gå inn for å feile, uansett hva du gjør.

Når jeg skal løse et problem eller jobbe med noe, så prøver jeg å gå inn for å feile. Hvis jeg sitter og venter på den perfekte løsningen vil den aldri komme. Men hvis jeg godtar at mitt første forsøk ikke blir perfekt, så vil hjernen min tillate meg at jeg begynner.

Vi er oppdratt til å gjøre ting rett, ikke til å gjøre ting feil. Dette er rimelig, men det er urimelig at vi ikke blir oppdratt til å feile på veien til målet. Når vi gang på gang får høre at «slik skal du ikke gjøre det«, leder det til at vi blir vi veldig forsiktige med å prøve ut nye løsninger. Hvem vil komme med et utkast til sjefen når sjefen — med rette — forteller deg at «dette er et dårlig utkast«? For å slippe slik tilbakemelding så perfeksjonerer vi arbeidet vårt hele tiden.

Fra filmer og historier har vi lært at gode ideer kommer som lyn fra klar himmel. Pang! Plutselig får hovedpersonen en fantastisk idé som løser alle problemene han befinner seg i. I virkeligheten er gode ideer sjeldne, og det kreves drøssevis med feile ideer for å få én god en. Thomas Edison fant opp ti-talls lyspærer som ikke virket, før han fant opp en som virket. Rene eurêka-oppfinnelser og ideer finnes svært sjelden.

Neste gang du skal jobbe med en oppgave, så skriv/tegn noe. Hva som helst. Gå inn for å lage et dårlig utkast. Lag noe du vet kommer til å bli forkastet. Du kan være kritisk til det du har gjort etterpå. Utkastet kan du så gjennomgå mens du er kritisk. Hva er bra med dette utkastet, og som du vil jobbe videre med? Hva er dårlig, som du vil forkaste?

Alle har hørt om brainstorming. Og alle er enige i at det er lettere å starte på en oppgave hvor man har fem forslag til løsninger, enn en hvor man har ingen forslag. Men vi lager ikke de fem forslagene; vi tør ikke å feile. Går du inn for å feile vil du ha fem forslag før du vet ordet av det. Så kan du være så kritisk du bare vil i etterkant.

Jeg vil anbefale deg å ha dette mindsettet når du jobber med komplekse oppgaver. Enten det er noe på jobben eller i studiene. Skal du skrive en tale? Gå inn for å skrive et skikkelig dårlig førsteutkast. Skal du løse en matteoppgave, prøv med alle metodene du vet er feil. Skal du sjekke noen på byen? Gå inn for å gjøre det skikkelig dårlig fem ganger, så kan du velge den beste metoden etterpå.

Dette innlegget er inspirert av 5 Elements of Effective Thinking (Bruger og Starbird)

Legg igjen en kommentar