Glede – Å ville være seg selv

Du trenger ingen gadgets for å kjenne glede, du trenger bare deg selv.
Du trenger ingen gadgets for å kjenne glede, du trenger bare deg selv.

Glede, som mange av følelsene våre, er vanskelig å definere. Men jeg syns det er bedre å prøve enn å la være, selv om vi ikke treffer 100 %.

Fortvilelse er å ikke ville være seg selv, mens glede er å ville være seg selv. Det er en følelse som kan vedvare lenge, i motsetning til andre følelser som gjerne bare varer i minutter.

Glede er ikke det samme som fryd

Glede er den rolige positive følelsen av å ha det fint. Fryd er den intense positive følelsen du har når du blir så glad at du smiler og kanskje til og med ler.

I dagligtalen bruker vi ordet «glede» om både fryd og glede. Men hvis du kjenner etter, så kjenner du at det er stor forskjell mellom fryden du føler når du har fått ny jobb, når kjæresten din sier noe fint til deg eller når du danser til favorittsangen din, sammenlignet med den mer rolige gleden du føler når du har hatt en bra dag, uten at det har skjedd noe usedvanlig.

Glede og lykke

Lykke er et mye større begrep en glede. Jeg mener at du selv definerer hva lykke betyr. Jeg mener at å ha et lykkelig liv er å ha et godt liv, og det er du selv som definerer hva som er godt. Et godt liv handler ikke bare om hvor mye glede og fryd (og lykke) du føler, men også om du syns du har et meningsfullt liv, og hvor lite av negative følelser som sorg, fortvilelse, sinne du føler på.*

På engelsk har de ikke like godt etablerte ord som glede og lykke, de bruker i større grad «happy» for begge deler. Den norske wikipedia-siden for «glede» har f.eks. ikke link til en engelsk wikipedia-side om samme tema. Dette er lurt å ha i bakhodet når du leser om glede og lykke på engelsk.

Mine egne glede-eksempler

Jeg er glad når jeg er i trygge situasjoner og gjør kreative eller sosiale ting. Jeg er glad når jeg henger med venner, når jeg skriver et blogginnlegg og ordene bare strømmer ut av meg, når jeg slapper av med en tv-serie, når jeg spiser middag med konen min. Det er nok ingen store overraskelser for deg i listen min.

Din egen glede

Når føler du glede? I en vanlig hverdag, føler du mest glede eller stress?

Noe lykke/glede-forskning viser at en av de beste måtene å oppleve mer glede på er å sette deg selv i situasjoner som gjør deg glad. Så enkelt! (eller?) Finn disse situasjonene, og sett deg selv i dem.

 

*Negative følelser er ikke nødvendigvis dårlig i seg selv, men alt med måtehold.

Legg igjen en kommentar