Har du god selvfølelse?

Har du god selvfølelse?
Du er verdt noe selv om du bare ligger på en mosegrodd trestokk hele dagen!

Selvfølelse er hvordan du føler om deg selv. Er du verdt noe?

Er du verdt noe fordi du er et menneske, eller er du verdt noe bare hvis du gjør de rette tingene?

Tenk deg at noen sier til deg: «Du er dum, verdiløs og et ubrukelig menneske». Hvordan ville dette gått inn på deg? En person med veldig god selvfølelse ville tenkt på hva som får den andre til å tenke de tankene. En person med dårlig selvfølelse ville følt alle disse tingene inni seg, og gått i forsvar eller angrep.

Hvis du kjenner deg igjen i noen av disse, så har du rom for forbedring på selvfølelsen din (det har jeg!).

Tegn på lav selvfølelse:

  • Du føler deg bra og verdifull når andre gir deg ros, men ikke så mye ellers. Du søker å gjøre det bra på jobb/skole delvis fordi du liker den oppmerksomheten fra andre, mer enn du bryr deg om resultatet du skaper.
  • Du har fått en god jobb/forfremmelse, men er egentlig litt redd for å bli «avslørt». Du er egentlig ikke god nok, og skjønner ikke helt hvorfor du har den stillingen, siden de andre som har den egentlig er bedre enn deg.
  • Når andre gjør en feil syns du det er helt ok, og det gjør ingenting om du f.eks. må vente 10 min på at noen er forsinket. Men hvis andre må vente 10 min på deg blir du stresset og føler deg dårlig. (Du og din tid er mindre verdt enn dem og deres tid.)
  • Du sammenligner deg selv med andre. Det er greit om du ikke fikk forfremmelsen hvis ingen andre fikk den heller, men hvis andre fikk den, så føler du deg dårlig.
  • Du ser (underbevisst) ned på andre. Når du er ærlig med deg selv så føler du deg bra fordi du har en bedre utdanning, jobb eller tjener mer penger enn andre. Eller du har en mer moralsk jobb, bedre syn på religion, bedre verdier enn andre.

Har du god selvfølelse, så trenger du ikke føle på noen av disse i det hele tatt. Du vet at du er verdifull, og trenger ikke å heve deg over andre, eller underkaste deg, eller tvile på deg selv.

Din selvfølelse er ekstremt viktig. Selv om det kanskje høres flåsete ut, så handler det om hvordan du føler deg hele tiden, og om du gjør det du selv vil, eller det du tror de rundt deg vil at du skal gjøre.

Hvor kommer din følelse av verdi fra?

PS: Det kommer flere innlegg knyttet til selvfølelse, inkludert hva du selv kan gjøre.

En kommentar om “Har du god selvfølelse?”

Legg igjen en kommentar