Har alle mennesker like mye verdi?

Begge disse har selvsagt like mye verdi. Foto fra 123rf.com
Begge disse har like mye verdi. Foto fra 123rf.com

Hvem har mest verdi, en professor eller en uteligger?

De har selvsagt forskjellig samfunnsverdi, men som mennesker har de jo like mye verdi. For noen av dere tipper jeg at dere har en intuitiv magefølelse på at begge har like mye verdi, mens for andre av dere tror jeg at det er noe i dere som sier at professoren har mer verdi.

Jeg tror uansett at for oss alle så føles det som at andre kan ha mer verdi i gitte situasjoner. Og poenget mitt er at ved å minne oss selv på at alle mennesker har nøyaktig like stor verdi, så kan det gi oss et litt mer avslappet forhold til verden.

Hvorfor blir vi nervøs under et intervju? Selvsagt er noe av grunnen fordi den andre personen skal dømme om vi passerte intervjuet eller ikke. Men jeg vil også slå et slag for at noe av grunnen er at vi opplever at den som intervjuer oss har høyere verdi enn oss selv.

Hvorfor er det skummelt å snakke med sjefen til sjefen din? Noe av det er fordi denne personen kan ha makt over din karriere. Og dette kan også lede til at vi tilegner den personen mer verdi som menneske. Resultatet er at det er skummelt å snakke med vedkomne, og vi kan fort si dumme ting.

Tenk deg at du intervjues av en god venn av deg. Du ville fremdeles vært redd siden du kom til å bli dømt på bakgrunn av hva du sier, men ville det ikke vært mye mer avslappende også? Det tror jeg. Når det er en person du kjenner godt, så vet du at dette er et helt vanlig menneske med like mye verdi som deg.

For å berolige deg selv i din neste vanskelige samtale, kan du se om det hjelper å minne deg selv på at du er verdt nøyaktig like mye som den andre personen, og den andre personen er verdt nøyaktig like lite som deg!

Legg igjen en kommentar