Hva gjør noe meningsfullt?

Fordi barnet ditt er veldig nært deg, føles det mye mer meningsfullt å hjelpe det, enn å hjelpe fremmede.
Fordi barnet ditt er veldig nært deg, føles det mye mer meningsfullt å hjelpe det, enn å hjelpe fremmede.

Alle trenger å føle mening med livet sitt. Men hva er det som gir oss en følelse av at noe er meningsfullt? Her er mitt forslag:

Noe oppleves som meningsfullt når det skaper lykke for andre eller fremtids-deg.

Jeg har lenge lurt på hvorfor det tilsynelatende er så vanskelig å sette fingeren på hva som gjør noe meningsfullt. Ofte skriver folk at det er individuelt hva som gir oss en følelse av mening. Selv om de konkrete (meningsfulle) handlingene er forskjellige fra individ til individ, så tror jeg det er noe mer generelt som ligger bak.

Hvis vi går litt mer detaljert til verks, så tror jeg mening har tre deler:

1 Mengde lykke skapt.

2 Hvor mange mennesker som påvirkes, og hvor nær deg menneskene er.

3 Hvor nær i tid lykken oppstår.

Del 1: Mengde lykke skapt

Jo mer lykke du skaper, desto mer meningsfullt oppleves det. Hvis noe skaper lidelse, oppleves det veldig lite meningsfullt. Å rane noen gir de færreste av oss en følelse av mening.

Hvis du ikke kan tydelig se hvilken lykke jobben din skaper, føles den gjerne meningsløs. F.eks. parkeringsvakt. Mens jobber som (potensielt) skaper mye lykke, føles gjerne meningsfulle. F.eks. lærer.

Del 2: Hvor mange mennesker som påvirkes, og hvor nær deg menneskene er

Den andre delen av mening, har flere sider ved seg.

Jo flere du påvirker, desto mer meningsfullt føles det. Det føles gjerne bedre desto flere du påvirker positivt (gitt at du er like nær alle sammen).

Hvor nær deg menneskene er, påvirker også opplevelsen av mening. Mitt eget barn bare er ett menneske, men er hun det nærmeste jeg har utenom konen min. Derfor kan jeg få mye mer følelse av mening av å hjelpe henne, enn å hjelpe mange fremmede (selv om de er flere).

Noen ser på alle mennesker som nær seg, og like verdifulle. Mens andre føler mer ansvar og nærhet for de som er nærmest seg. Dette vil påvirke hva som skaper mening for deg selv.

Den siste siden ved denne delen av mening, er hvor nær du opplever at du er deg selv. Noen setter seg selv tydelig i sentrum, og vil derfor oppleve mye mening ved å gjøre ting som kan skape lykke for seg selv i fremtiden. (Eller til og med føle mening ved noe om skaper lidelse for andre, men lykke for seg selv.) Andre setter andre mennesker i sentrum, og seg selv utenfor. Disse kan ende opp som «pleasere» og ikke stå opp for seg selv.

Jeg tror det er viktig å sette seg selv i sentrum, men likevel ta hensyn til de rundt deg.

Del 3: Hvor nær i tid lykken oppstår

Generelt sett, så oppleves noe mer meningsfullt hvis du ser resultatet av det kjapt. For mange vil det f.eks. føles bedre å jobbe overtid i dag for å få litt mer penger/avspasering om en uke, enn å få litt mer pensjon om 30 år. Det føles også meningsfullt å hjelpe andre når vi ser de får det bedre med en gang. F.eks. ved å hjelpe noen med å løse et problem her og nå.

Hvordan bruke denne forståelsen av mening

  • Tenk gjennom hva som er dine kilder til mening. Har du passe mengde mening?
  • Vær bevisst på hvor mye mening du faktisk trenger. Sitat fra en gammel dame på dødsleiet «I whish I’d let myself be more happy.«, kanskje hun jaget etter mening hele livet, men glemte å nyte livet underveis. Ikke la tilfeldigheter styre livet ditt, finn din egen balanse mellom mening og lykke.
  • Husk at det er din egen idé om lykke skapt som teller, og at denne ikke nødvendigvis stemmer med faktisk lykke skapt. F.eks. oppleves oppsamling av penger som meningsfullt, men det skaper ikke spesielt mye lykke.
  • Bli bevisst på hvor høyt du setter din egen lykke fremfor andres lykke. Er du fornøyd med hvor mye/lite du prioriterer deg selv?

Lykke til!

Legg igjen en kommentar