Hvordan jeg prioriterer oppgaver

Hvis du prøver å få gjort alt, får du gjort ingenting.

Nå skal jeg dele med deg hvordan jeg prioriterer oppgavene mine i praksis. Og «i praksis» er nøkkelen. Du vet jo at du må gjøre de viktigiste tingene først, men hvordan får du det til?

Det finnes ingen fasit, men her er min metode. Jeg håper den er til inspirasjon.

1 Jeg finner mitt viktigste prosjekt

Konseptet «mitt viktigste prosjekt» er inspirert av boken The One Thing. Denne handler om at du bør finne den ene tingen som gjør alt annet lettere eller unødvendig.

Og det er nettopp denne tingen jeg leiter etter og setter som mitt viktigste prosjekt. Det er viktig å huske på at du bare kan ha ett prosjekt om gangen i følge denne metoden. Det er alt for lett å starte fem prosjekt, og så kollapser alle. Da er det mye bedre og ta ett og ett prosjekt av gangen og faktisk fullføre.

For å finne mitt prosjekt bruker jeg mitt eget kvartalsvise gjennomgang av alle områder som er viktige i livet mitt. Her er kategoriene jeg bruker (i tilfeldig rekkefølge)

  • kjærlighet/venner
  • Karriere
  • Økonomi
  • Helse
  • Personlig/profesjonell utviklings
  • Hobby
  • Community (veldedighet)
  • Problemer eller bekymringer (dette er «anti-mål»)

Jeg lister opp topp tre for hver av kategoriene, og bestemmer meg for hvilket prosjekt som er det aller viktigste. Jeg kan velge flere, men bare ett om gangen.

Denne ideen fikk jeg fra boken Eat That Frog. En slik planlegging er også inspirert av Getting Things Done-metoden. For spesielt interesserte kan jeg nevne at dette òg er i tråd med en av vanene i boken 7 Habits to Highly Effective People, se bort fra den corny boktittelen, det er kanskje den beste selvutviklingsboken jeg har lest.

Mitt prosjekt akkurat nå er å lære om og beherske mine egne følelsesmønstre. Det har jeg hatt i flere måneder, og kommer trolig til å ha i en del måneder fremover også.

2 Jeg finner og holder mine faste rutiner

Hva med all tiden jeg ikke bruker på prosjektet? Den tiden bruker jeg jeg på enten faste rutiner eller uplanlagte ting.

Fokuset på dette innlegget er ikke faste rutiner eller uplanlagte ting, så jeg går ikke i dybden på disse.

Mine faste rutiner skal dekke mine grunnleggende behov. Slik som søvn, mat, avslapping/meditasjon og trening. Og helst underholdning og læring også. Poenget med faste rutiner er å møte alle disse behovene uten å bruke mye energi på planlegging, og at jeg har tid til mitt ene prosjekt.

3 Jeg passer på å ha daglig/ukentlig fremgang på prosjektet mitt

Så tilbake til prosjektet. Det er prosjektet som er nøkkelen i prioriteringen min. Alt handler om å ha fremgang på prosjektet. Merk at fremgang ikke handler om å ha det travelt, det handler bare om at jeg ikke stopper helt opp.

Nå for tiden leser jeg f.eks. en serie blogginnlegg av Scott Young om å endre følelsesmønstre og selv om de er ganske korte, leser jeg bare ett innlegg hver dag. Hvorfor? Fordi jeg skal holde ut i det lange løp. Hadde jeg lest hele serien blogginnlegg på én dag, hadde jeg tenkt at jeg fortjente en pause neste dag. Av erfaring hadde denne pausen sklidd ut, og plutselig hadde det gått to uker uten at jeg hadde gjort noe.

Målet er å ha fremgang jevnt og trutt på ett og ett prosjekt.

Konklusjon

Når jeg har brukt 10-60 min på mitt ene prosjekt, så har jeg god samvittighet resten av dagen. For meg er dette stressfri produktivitet, som Getting Things Done handler om. Jeg vet at på lang sikt er dette ekstremt produktivt, men samtidig er det i det daglige en ganske chill måte å leve på.

Et annet viktig argument jeg ikke har nevnt, er at når du aksepterer at du bare kan gjøre én ting om gangen, så blir du veldig bevisst på å finne den ene tingen du faktisk vil oppnå. Dette bygger oppunder mitt mantra om at det handler ikke om å ha det travelt, det handler om å gjøre de rette tingene.

Hva er din ene ting?
Hvor mange «ene ting» har du gående i parallell nå?
Hva er dine tre største mål akkurat nå? Prioriter dem fra 1 til 3, og gjør dem i serie, ikke i parallell.

Lykke til :)

Legg igjen en kommentar