Hvordan skape mer tillit i et vennskap

For å skape mer tillit må du snakke om noe personlig.
For å skape mer tillit må du snakke om noe personlig.

For å øke tilliten i et vennskap må du gi den andre personen grunn til å stole på deg. En måte å gjøre det på er å åpne deg og snakke om noe personlig.

Vanligvis snakker vi bare om vær og jobb og denslags med mennesker vi nettopp har møtt. Å snakke om noe mer personlig er jo en risiko for begge parter. Hvis du deler noe personlig, f.eks. forteller om at du syns denne jobben er vanskelig, så risikerer du at motparten ikke deler ditt syn. Hvis motparten ikke har forståelse eller empati for det du forteller, så kan du bli avvist på en direkte eller indirekte måte.

Pga. denne risikoen tar det vanligvis lang tid å bygge opp tillit i vennskap. Vi er veldig forsiktige med å vise sårbarhet fordi det gjør vondt å bli avvist. Selv om det i praksis kan være så lite som at ham du nettopp møtte på festen ikke forstod vitsen din.

Men hvis du vil øke tilliten — slik at dere får et sterkere bånd — må du ta denne risikoen. Et triks er å anta at det er mer tillit mellom dere enn det egentlig er. Fortell f.eks. om noe du liker å gjøre, eller noe du syns er kjipt. Eller still et personlig spørsmål; jeg liker spørsmål av typen «Hva er det gøyeste du vet?». Du merker fort om motparten kommer med et kort tullesvar, eller om motparten stoler på deg og viser sin egen personlighet.

Hvis du er trygg nok på deg selv til å ta denne risikoen kan du øke tilliten med hvem det skal være. Alt fra folk du nettopp møter til gode venner. Jeg vil til og med påstå at dette funker med kjærester og nær familie. Spør kjæresten din om hva han/hun liker best at du sier til ham/henne. Eller spør moren din om hva som var det beste med deg da du vokste opp.

PS: Det er derfor det hjelper å gå på byn og drikke øl med kollegaer, for da tør vi å åpne oss og ta denne risikoen. Og neste dag på jobb er det litt mer tillit blant oss.

2 kommentarer om “Hvordan skape mer tillit i et vennskap”

  1. Bare et lite forbehold, for mye øl med kolleger kan bli feil. Ref julebordsyndromet. ( den som blir for full blir for ærlig mot sjefen)

    Svar

Legg igjen en kommentar