Eksperiment: Hva jeg lærte av å bare jobbe 80 %

Å jobbe 80 % er ingen hellig gral for et lykkelig liv.
Finner du lykken av å bare jobbe 80 %?

Som noen av dere vet jobber jeg nå som selvstendig næringsdrivende innen Lean metodikken. Dette innebærer at jeg ikke alltid må jobbe 40 timer i en uke.

Nå har jeg i 4 uker jobbet mindre enn det, 60-80 % faktisk. Jeg har lenge tenkt at å jobbe 80 % må være drømmen. Tenk å ha fri hver fredag! Eller bare jobbe 6,5 t hver dag!

Nok en gang har jeg lært at livet handler om balanse. De dagene hvor jeg ikke snakket med en eneste annen person og bare hadde kjedelige oppgaver å gjøre, hjalp det ikke på humøret å jobbe 80 %. Akkurat som at det ikke hjelper å ha mye penger hvis du ikke har venner.

De beste dagene har vært når jeg kunne sove 8 timer, møte noen kollegaer og jobbe med spennende, krevende og kreative oppgaver som jeg fikk feedback på. Disse dagene var det faktisk digg å jobbe lite, for da kunne jeg i tillegg trene etter jobb og ha tid til å være med venner.

Jeg lærte også at det er vanskelig å gå inn rett inn i en rutine på å bare jobbe 80 %. Jeg tok nesten aldri fri en hel fredag, men jeg tok fri noen timer her og der. Det var alltid noe jeg måtte gjøre hver dag. Når jeg plutselig hadde mulighet til å sove ut, så gjorde jeg ofte det. Og andre ganger hadde jeg veldig lyst å slutte tidlig.

Hvis jeg hadde gjort det over lengre tid, så tror jeg at jeg hadde fått mer struktur på det, som igjen hadde gitt meg bedre utnytte av den ekstra fritiden.

Moralen er at det hjelper aldri å jage etter én ting. Ikke lev etter filosofien «hvis bare jeg hadde XYZ, så ville livet mitt vært bra». Når du får XYZ, så innser du at XYZ ikke løser alle problemer i livet ditt. Jeg vil ha nok fritid, nok penger, nok venner, og når jeg har har en balanse hvor de viktige tingene har nådd sitt minimumsnivå (og ikke maksimum!), da har jeg et godt liv.

2 kommentarer om “Eksperiment: Hva jeg lærte av å bare jobbe 80 %”

  1. Hva er 100%? Hvis vi fremdeles hadde hatt ti timersdag, ville eksperimentet gitt samme resultat? Eller hva når 6 timersdagen blir normalen, fordi roboter gjør det meste likevel? Blir det da lykken å jobbe bare fem timer?

    Svar
    • Hmm, gode refleksjoner! Det ville nok gitt annerledes resultat hvis 100 % var 10 timersdag. Min hypotese er at å jobbe 6, 7 eller 8 timersdager er ganske likt. Men at det er innholdet i dagene som er avgjørende.

Legg igjen en kommentar