Hvorfor du blir kreativ med begrensninger

Ikke gi deg selv for mange muligheter når du skal være kreativ, da blir hjernen din stresset.
Begrensninger gjør deg kreativ.
Har du lyst å bli mer kreativ? Gi deg selv begrensninger.

Når hjernen din har for mange valg og muligheter, så klarer den ikke å bestemme seg for noe som helst. Når du står i butikken og skal finne på en «god middag», så er det ofte ekstremt lite kreativitet å finne. Men med en gang du bestemmer deg for at du skal lage en «god fiskesuppe med laks», så dukker kreativiteten opp.

Hjernen din klarer da å finne frem assosiasjoner rundt laks og suppe, og kombinere dem på nye måter. Og du utelukker med en gang en rekke ingredienser som slipper å forstyrre tankeprosessen din.

Så neste gang du skal være kreativ, vil jeg oppfordre deg til å gi deg selv begrensninger. Skal du lage en figur til en presentasjon, så bestem deg f.eks. for hvilke farger du vil bruke, eller kanskje du bare vil bruke geometriske figurer. Skal du sette opp et styrketreningeprogram kan det være lurt å begynne med «styrkeøvelser for skuldre», istedenfor «styrkeøvelser for hele kroppen».

Selv liker jeg å tegne med tusj på flisene på badet mitt, men jeg er ikke spesielt flink til å tegne. Så jeg har lært meg å tegne enkle strek-mennesker, og så er jeg kreativ med dem. Jeg tenker ikke «nå skal jeg tegne noe fint», men istedenfor tenker jeg «nå skal jeg tegne en strekmann». Og da klarer selv en fysiker og konsulent som meg å være kreativ.

Jeg driver også med improteater. Og en øvelse vi gjør der er å utfordre hverandre til å si «Tre ting som XYZ», f.eks. «Tre ting du har på hodet ditt». Den andre personen må da si tre ting som kan være på et hode. Da blir folk veldig kreativ! Men hvis du spør noen om «si tre ting», så stopper de oftere opp. Det er lettere for hjernen å assosiere rundt noe konkret, enn å assosiere rundt ingenting.

Alle kan lære seg å være kreative, det gjelder bare å kjenne til teknikkene.

Legg igjen en kommentar