Hvordan håndtere kvernende tanker

Jeg tror alle sliter med kvernende tanker fra tid til annen. Med kvernende tanker mener jeg tanker som dukker opp på nytt og på nytt i hodet ditt, når du ikke ønsker å ha disse tankene der. Det kan være direkte negative tanker, men det kan også handle om mer nøytrale ting, som hva du skal gjøre i morgen eller hva du skal si til noen når du møter dem.

Her er en del praktiske tips du kan bruke får å håndtere dine kvernende tanker. Noen av dem passer deg gjerne bedre enn andre.

Endre fokus

Ved å endre fokuset ditt vil de uønskede tankene dine få mindre plass. Dette kan være alt fra å bevisst tenke på noe annet, til å gå et annet sted og gjøre noe helt annet.

Et tips jeg fikk av en venn som er psykolog, er at du kan lage en avtale med deg selv om å utsette tenkingen. F.eks. kan du tenke dette: «Ja, dette er viktig, men jeg ønsker ikke å tenke på det nå. Men i kveld, når jeg har litt ledig tid, skal jeg tenke på dette i 15 min. Det er mer enn nok tid til å sortere tankene mine.»

Akseptere tankene

Tanker som kommer tilbake er ikke i seg selv noe problem. Problemet er at du ikke aksepterer dem, du blir irritert av at tankene kommer. Jo mer du klarer å akseptere tankene som kommer, jo mindre vil det bli kvernende tanker. De vil heller bli «tanker som kommer igjen». Tankene dukker mindre og mindre opp desto mer du aksepterer dem. Men ironisk nok, så funker dette dårlig hvis du har som bevisst mål at de skal forsvinne via aksepten din. Du må bare akseptere, uten forventninger. Det kan være vanskelig.

Meditere

Å meditere handler både om å øve deg på å fokusere og å akseptere. Så hvis du har noen kvernende tanker, kan du alltids meditere i 5-10 min og se om det hjelper.

Skriv ned tankene

Å skrive ned tankene er egentlig utrolig enkelt og gir god effekt i min egen erfaring, men mitt inntrykk er at vi har en høy barrière for å gjøre dette allikevel. Kanskje det er fordi vi aldri har øvd på det. Men hvis du skriver ned tankene dine kan det hende de gir litt slipp. Hvis tankene handler om noe i fremtiden, kan du skrive det inn i kalenderen eller på en to-do-liste/app. Eller du kan skrive det ned på papir eller i et tekstdokument på PC-en din.

Analysere tankene

Å analysere tankene dine kan ende opp med at du bare kverner enda mer. Så vær obs og å ha et bevisst forhold til dette. Men hvis du analyserer tankene dine kan du forstå bedre hvorfor tankene dukker opp på nytt og på nytt. Hva er det tankene egentlig handler om? Hvis det er en frykt for noe, kan du analysere hva den frykten handler om, og finne ut hvordan du redusere og håndtere den. Her er et lengre blogginnlegg av Tim Ferris om «Fear-Setting»

Andre tips

Jeg påstår ikke at noe av dette er lett. Men prøv deg frem med forskjellige metoder. Og over tid vil du bli bedre. Ikke se på dette som iboende egenskaper, men se på det som evner du kan bli bedre til.

Lykke til!

Legg igjen en kommentar