Forskjellen på smerte og lidelse

Hva er smerte og hva er lidelse?
Hva er smerte og hva er lidelse? Copyright: sawaddee3002 / 123RF Stock Photo

Negative opplevelser har to komponenter, det ene er smerte, og det andre er lidelse. Dette er vi sjelden observant på, men hvis du lærer deg forskjellen kan du faktisk takle negative opplevelser litt bedre.

Hva er smerte?

Smerte er den fysiske komponenten av en negativ opplevelse. Det er opplevelsen i fingeren din når du har kuttet deg. Eller hodepinen når du er trøtt. Det kan være fysisk, selv om det er i hodet ditt.

Hva er lidelse?

Lidelse er den psykiske komponenten av en negativ opplevelse. Det er tanken som sier «Å herregud, det gjør så absurd vondt i fingeren min!». Eller «Ååååhhh, jeg er så utrolig trøtt og sliten, jeg har det skikkelig fælt.».

Forskjellen

Forskjellen er at smerte kan du ikke gjøre så mye med, mens lidelse kommer 100 % fra deg selv. Dette er vi mennesker sjeldent bevisste på. Det oppleves gjerne som at kuttet i fingeren og den skrikende stemmen i hodet er akkurat samme opplevelse. Det oppleves som at denne totalopplevelsen er én isolert følelse. Men det er altså to forskjellige opplevelser.

Hvordan du kan bruke denne kunnskapen

  1. Det første du må gjøre er å lære deg å kjenne igjen forskjellen. Det jeg liker å gjøre er å tvinge meg selv til å være litt positiv når jeg føler noe negativt. F.eks. når jeg er trøtt om morgenen, så tvinger jeg meg til å tenke «Ja, ja, dette er ikke så ille», i et par sekunder. Da forsvinner den psykologiske lidelsen akkurat lenge nok til at jeg kan observere smerten for seg selv.
  2. Det neste du må gjøre, er å kjenne at smerten i seg selv ikke er så ille. Hver gang du klarer å kjenne smerten isolert, så kan du prøve å tenke «Ja, ja, dette er ikke så ille.»
  3. Til slutt må du lære deg at lidelse kommer 100 % fra deg selv. Det er ingen som strengt tatt kan påføre deg lidelse. Det er mange ytre faktorer som kan påføre deg smerte, dette er innlysende. Men lidelsen du opplever når du kjenner på smerten, er det du selv som skaper.

At du skaper din egen lidelse, sitter langt inne for mange å anerkjenne for seg selv. Derfor vil jeg si: Jeg påstår ikke at andre ikke har gjort kjipe ting mot deg, som har gjort ting kjipt for deg. Og jeg påstår ikke at noen av oss klarer å aldri kjenne på lidelse. Vi vil alltid ha lidelse.

Men jeg påstår at du kan takle smertene i livet ditt bittelitt bedre hvis du er bevisst på at lidelse er noe annet enn smerte, og at du kan lære deg å forholde deg forskjellig til smerte og lidelse.

 

Lykke til!

Legg igjen en kommentar