Lever du i motbakke eller medbakke?

Et veldig pedagogisk bilde av konseptet medbakke.
Et veldig pedagogisk bilde av konseptet medbakke.

Prøver du å bli best i det du har mest talent for, altså dine styrker, eller prøver du alltid å forbedre dine svake sider?

Fokuserer du på dine styrker, så lever du i medbakke. Fokuserer du på dine svakheter lever du i motbakke.

Jeg vet ikke om det er lov å si medbakke, men nedoverbakke høres så trist ut.

Et liv i motbakke

Jeg mener ikke folk som er helt elendig i matte og dødsflinke i språk, men som allikevel skal studere matte. De finnes det nok ikke så mange av. Det blir litt som om jeg skulle prøve å bli profesjonell musiker, og leve av mine (manglende) musikalske evner. Det hadde nok ikke godt så bra.

Men seg snakker om hvor mye tid og krefter du bruker på å ting som er litt viktig, men som ikke er dine styrker. Jeg vet f.eks. at cold calling (å ringe potensielle kunder uten å ha en avtale) kan være viktig i min bransje. Den type selging er ikke en av mine styrker, og det krever veldig mye av meg for å bli god i det.

Hvis jeg skulle bli en cold caller-selger på fulltid, ville det vært et liv i motbakke.

Et liv i medbakke

Å lede workshops (gruppearbeid) og lage Excel-modeller er også viktig i min bransje. Disse aktivitetene er nært knyttet mine styrker, og ved å bygge min karriere rundt bl.a. disse vil jeg leve et liv i medbakke.

En tommelfingerregel er at det er alltid noen som har dine svakheter som sine styrker. Det er f.eks. mange som frykter å stå foran en gruppe mennesker og snakke, men jeg liker det. Og det er mange som liker å drive med cold calling, men jeg liker det ikke.

Et medbakke-liv i praksis

  1. Bygg din karriere rundt områder som er dine styrker.
  2. Finn ut hvilke områder som ikke er dine styrker, men som du må lære deg 80/20.
  3. Finn ut hvilke områder som ikke er dine styrker, og som du skal styre unna. En tidligere kollega av meg holdt seg f.eks. veldig bevisst borte fra alt som innebar prosesskartlegging, fordi han ikke ville jobbe med det.

Legg igjen en kommentar