Flyt er følelsen av å ikke ha følelser

Figuren viser hvilken følelse du opplever for en gitt grad av utfordring (challenge level) og din egen evne (skill level).
Figuren viser hvilken følelse du opplever for en gitt grad av utfordring (challenge level) og din egen evne (skill level).

Flyt (flow på engelsk) er følelsen du får når du gjør noe som du mestrer samtidig som du syns det er passende utfordrende. Du glemmer tid og sted, og du glemmer hvem du er. Flyt er følelsen av å ikke ha følelser. Har du hobbyer, opplever du sannsynligvis flyt i dem. Når du spiller fotball tenker du aldri hva klokken er, hva du skal senere på dagen, eller om du ser bra ut. Eller når du har en gripende samtale, lærer deg å strikke, kjører bil, spiller biljard osv.

Kjenner du igjen følelsen?

I tenårene var jeg en flyt-maskin. Jeg spilte mye data (CS og Star Craft), og tiden bare forsvant. Jeg kunne sette meg ned foran PC’en etter skolen, og sitte der til noen ropte «Middag!». Først da kjente jeg etter om jeg var sulten eller ikke. Det gikk ikke en eneste tanke til refleksjoner om hva jeg burde gjøre, om jeg var trist eller glad. Lekser eksisterte ikke, temperatur eksisterte ikke. Kanskje satt jeg med dårlig sittestilling, kanskje ikke, det ble ikke ofret en tanke til det.

Et viktig aspekt er at du er hverken lykkelig eller ulykkelig. Du er 100 % oppslukt av det som skjer der og da, og har derfor ikke noe ledig hjernekapasitet til å hverken bekymre deg eller glede deg. Først i ettertid føler du ekte glede. Det er ingen som smiler og ler når de spiller fotball, men med en gang noen scorer og det blir en pause i kampen, blir plutselig det ene laget glad, og det andre trist. Så forsvinner mye av disse følelsene igjen når kampen starter.

I jobben er noen er heldige og opplever mye flyt hver eneste dag. Har du det slik vil du syns jobben din er gøy, og at timene går fort. Du er ikke stresset, og du kjeder deg heller ikke. Hvis du kjeder deg på jobb har du for små utfordringer i forhold til dine evner. Hvis du er stresset på jobb har du for store utfordringer i forhold til dine evner.

Som med alt i verden, kan du ha både for mye og for lite flyt. Jobbavhengige har for mye flyt. Tiden raser forbi og de har aldri tid til å skikkelig se tilbake og sette pris på livet. De kan også ende opp med å neglisjere både vennskapene sine og sin egen helse.

Har du for lite flyt går du glipp av en av livets beste følelser.

Når opplever du flyt?

3 kommentarer om “Flyt er følelsen av å ikke ha følelser”

  1. Fløt bra da jeg så nyeste episode av Hannibal, men så gikk det i dass etter å ha trykket litt på flapmmo.com

    Svar

Legg igjen en kommentar