To tips for å rydde ditt hjem

To tips for å rydde effektivt
Hun her har orden på sakene sine.

Er du ryddig? Har du ting i hjemmet ditt som du ikke har brukt på over et år? Finner du hva det skulle være på under 30 sek? Kan du raskt se hva du mangler av mat?

Fortvil ikke! Her er tipsene som gjør deg ryddig. Jeg har lest boken Unstuff Your Life, så du kan få 80/20 versjonen på et sølvfat her:

Alt har et hjem

Alt i hjemmet ditt skal ha et fast «hjem». Det vil si at nøklene dine ikke skal ligge å slenge, de skal alltid ligge på samme sted.
Det samme gjelder syltetøyet i matskapet, eller vinterskoene, eller fjernkontrollen, osv. Dette gjelder også papirene dine. Vet du f.eks. hvor forsikringspapirene dine ligger?

Hvis noe ikke har et hjem, så aner du ikke hvor du skal begynne å leite. Hvis du har papirer spredt i tre forskjellige skuffer i tre forskjellige rom, så må du gå gjennom alle stedene hver gang du skal leite etter et viktig papir.

Hvis du klarer å gi alt du eier et hjem, så trenger du aldri å leite mer!

Lik med lik

Sorter «lik med lik». Dette vil si at du skal ha alle papirene dine på ett sted, papir skal ikke ligge med bøker, i nattbordet osv. Og papirene skal selv være sortert på denne måten. Altså skal alle bank-papir være samlet, alle helse-papir være samlet, bolig-papir osv.
Dette gjelder også kjøkken. Har du alt elektrisk i samme hylle? Har du mat og bare mat i matskapet?

Hvis du ikke husker helt hvor «hjemmet» til en ting er, så husker du gjerne hvor denne typen gjenstand er.

Eksempler

Jeg har samlet alt av små-elektronikk i én eske som jeg har på en fast plass i et skap. Før lå det kanskje den eksterne harddisken i bokhyllen, ekstra ladere i nattbordet, og den korte skjøteledningen med tre uttak i et skap nederst i kjøkkenet. Det var alltid et slit å leite etter ting.

Alt av papirdokumenter har jeg i en sånn dokumentmappe med sorteringsrom.

Alle skap og hyller på kjøkkenet har sine faste ting, f.eks. bakeutstyr og bakevarer, elektriske kjøkkenmaskiner, mat-skapet, kaffe-/te-skapet, skapet med ting som egentlig ikke hører hjemme på kjøkkenet.

Og selvsagt, kast alt du ikke har brukt på over et år!

Inspirert av boken Unstuff Your Life.

Legg igjen en kommentar