Senk toneleiet på slutten av setningene dine

Senk toneleiet på slutten av setningene dine
Senk toneleiet ditt sier bartemannen!

Har du tenkt over hvordan noen høres trygg ut i utsagnene sine, mens andre virker litt i tvil selv når de er påståelige? For å fremstå mer seriøs bør du holde et lavt toneleie når du snakker. Dette er spesielt viktig på slutten av setninger.

Når vi stiller et spørsmål, så hever vi toneleiet på slutten av setningen. Prøv nå å si «Har du melk?» Først vanlig med hevet toneleie på «melk», og så med senket toneleie på «melk». Det er ikke like tydelig at det er et spørsmål når du sier «melk» med dyp stemme.

Dette gjelder også helt vanlige setninger. Overraskende ofte så hever vi toneleiet selv om det ikke er et spørsmål! Dette gjør at du virker mer usikker på det du snakker om. Nettopp fordi setningen ligner på et spørsmål.

Test ut noen setninger med begge versjonene:

  • Jeg er flink.
  • Vi må kutte kostnader.
  • Du kan ikke gjøre det.

Det blir litt kunstig når du sier setninger ut i løse luften. Men dette trikset har god effekt når du snakker med folk i jobbsammenheng.

Lytt etter dette den neste timen. Og vær obs på det når du snakker med noen som er litt usikre. De blir mest sannsynlig litt lysere i stemmen på slutten av påstandene sine.

Er du klar over hvordan du selv snakker? Etter at jeg har lært dette jobber jeg med å senke toneleiet mitt på slutten av setninger, spesielt når jeg skal komme med overbevisende påstander.

Her forklarer Vanessa van Edwards dette i de første 90 sek av denne videoen: https://www.youtube.com/watch?v=vJ3aRtpRNRY

Legg igjen en kommentar