Ta alle små valg uten å utsette dem

Hvor mange små valg tror du at du tar hver dag??
Når du tar små valg med en gang, så vinner du hele tiden! Hurra.

All tiden som går mellom du står overfor et valg, og til du faktisk tar valget, tapper deg for energi. Uansett om du aktivt tenker på valget, eller om det bare ligger der i bakhodet ditt.

Og siden du ikke har uendelig med energi, bør du derfor ta små valg så raskt som mulig.

Små valg kan defineres som alt som har lav sannsynlighet for et ikke-reverserbart negativt utfall. Så hvis du står overfor et valg som kan lede til noe negativt som henger ved deg i lang tid, så er det et STORT valg.

Men hvis det er snakk om hva du skal ha til middag, så er det et lite valg. Mange av oss bruker alt for mye energi på slike små valg. Vi behandler dem som om de var store valg, og lar dem tappe oss for energi.

Dette handler også om å unngå å utsette valg. Har du noen gang blitt spurt om å finne på noe neste uke, men så har du egentlig ikke lyst? Så kanskje du svarer, «la oss snakke om det til uken». Energi-messig er det mye lurere å komme med et tydelig svar med en gang. Det kan godt være pakket pent inn i to-tre unnskyldninger, men målet er å ikke ha det hengende over deg.

Du bruker kanskje denne taktikken allerede når du shopper klær. Hvis buksen er på salg til 200 kr, så tar du valget mye lettere enn om buksen koster 1200 kr. Og det gjør du med rette; valget har jo mindre konsekvens.

Jeg har en taktikk jeg bruker på restauranter: Jeg bruker 20 sekunder på å velge noe på menyen. Etterpå bruker jeg kanskje 5 min ekstra å se på menyen, men jeg har i hvertfall tatt et valg jeg kan falle tilbake på om jeg ikke finner noe bedre. Det har gjort det mye mer avslappende for meg å velge rett rett.

Jeg tipper du har en del typer små valg du bruker unødvendig mye energi på. Det har i hvert fall jeg! Hva er dine? Hvordan kan du ta disse valgene kjappere?

Legg igjen en kommentar