Tap-tap som du skaper for deg selv

Vinn-vinn er jo best. Du vinner, jeg vinner. Hurra! Men i det siste har jeg blitt bevist på alle tap-tap-situasjonene jeg skaper for meg selv. Helt uavhengig av menneskene rundt meg.

Jeg slapper for lite av, jeg må gjøre litt mindre. Så da tar jeg meg selv et par dager der jeg ikke gjør så mye. Da føler jeg plutselig at jeg slapper for mye av. Jeg burde hatt litt mer aktivitet og energi i livet mitt.

Jeg har skapt meg selv en tap-tap-situasjon.

Tap-tap-situasjoner er når hjernen din gir deg en dårlig følelse uansett hva du gjør.

Jeg må gå oftere tur i skogen! Ute i skogen: «Huff, dette ble alt for mye planlegging og styr, jeg skulle heller bare slappet av hjemme og ikke stresset sånn.» Tap-tap.
Bilde av tamara garcevic fra Unsplash

Hvordan kan du finne egne tap-tap-situasjoner?

Tenk på noe du burde ha gjort. Kanskje du burde ha ryddet litt oftere hjemme? Hvis du rydder oftere, og føler deg bra, så er dette en vinn-tap. Du vinner hvis du rydder oftere. Og taper hvis du rydder sjeldent.

Men hvis du blir sliten av å rydde ofte, og tenker «Hvorfor holder jeg på med dette?», så har du en tap-tap.

Uansett hva du gjør, så føler du at noe er feil.

Det er slitsomt.

Mønstre i tap-tap

Det virker som at veldig mange problemområder i livet mitt har en tap-tap knyttet til seg. Selv om jeg gjerne ikke er bevisst på dem før jeg stopper opp og kjenner etter.

Jeg burde lagt meg tidligere for å sove. Men når jeg legger meg tidlig får jeg ikke sove. Så jeg tenker at det ikke var noe poeng i å legge meg tidlig. Tap-tap.

Dette mønsteret har jeg hatt i mange år.

Jeg tror at veldig mange av våre vedvarende problemer har en tap-tap knytte til seg. Selv om vi gjerne fokuserer mest på den ene siden. For eksempel fokuserer jeg vanligvis på at jeg burde legge meg tidligere.

Hva kan du gjøre?

Steg 1: Bli bevisst på dine egne tap-tap. Start med et enkelt eksempel i livet ditt.

Steg 2: Finn en annen vei ut!

Du kan godt bruke hele livet ditt på å veksle mellom tap A og tap B. Bare tenk på ting du har irritert deg over de forrige 5-10 årene.

Min egen erfaring er at jeg må finne en tredje vei ut. Altså ikke prøve å fortsette å gjøre mer av tap A, eller mer av tap B. Men gjøre noe helt annet. Det vil variere hva det faktisk er, men her er noen eksempler jeg jobber med i mitt eget liv:

  • Jeg trener enten for mye, eller for lite. Min vei ut: Akseptere og elske kroppen min.
  • Jeg tar for mye plass på jobb, eller jeg tar for lite plass. Min vei ut: Finne ut hva som er viktig for meg.
  • Jeg bruker for mye penger, eller jeg er for gjerrig. Min vei ut: Fokusere på glede og miljøvennlighet.

Målet er å finne en løsning som gjør at det opprinnelige problemet blir irrelevant. Dette gjelder altså tap-tap-situasjoner, der du over tid ikke klarer å løse problemet. Da må du finne en måte å kvitte deg med hele problemet.

Det virker som at aksept og kjærlighet ofte er en sentral del av løsningen.

Lykke til :)

Legg igjen en kommentar