De to viktigste triksene for å lese raskt

Også du kan lese raskt!
Han må nok bruke disse to triksene for å lese raskt hvis han skal gjennom alle disse bøkene.

Her er 80/20 tipsene for å lese raskt:

  1. Ikke leser ordene høyt inni deg
  2. Stopp øynene bare 2-3 ganger per linje

Leser du høyt inni deg klarer du ikke stort flere ord i minuttet du klarer å snakke, rundt 150. Med litt øving kan alle komme opp i rundt 500 ord i minuttet.

1 – Ikke les ordene høyt inni deg

Når du skumleser en side for å finne et spesielt ord, så leser du ikke ordene høyt inni deg. Når du skanner på denne måten merker du at øynene og hjernen din registrer ord veldig raskt, men du sier dem ikke høyt inni deg.

Øyene dine kan se mange flere ord i sekundet enn talesenteret i hjernen kan bearbeide. Og hjernen kan tenke utrolig mye raskere enn vi kan ordlegge oss.

Når jeg klarer å frikoble talesenteret fullstendig over lengre tid, blir jeg alltid overrasket over hvor enormt mye raskere det går å lese, samtidig som at jeg får med meg det meste. Det er en myte at man må lese nøye (les: sakte) for å få med seg alt.

2 – Stopp øynene bare 2-3 ganger per linje

Jeg var ikke klar over hvordan øynene min beveget seg når jeg leste. Det føles jo som at blikket glir bortover teksten. Men det gjør ikke det, det stopper på hvert eneste ord.

Siden øyet kan fange opp en til tre ord på hver side av ordet du faktisk ser på, så trenger vi ikke stoppe på hvert eneste ord. Hvis det er 18 ord per linje og du stopper blikket 3 ganger istedenfor 18, så leser du 6 ganger så raskt

Test selv! Legg mobiltelefonen din på boken din (med skjermen ned), og så filmer du deg selv mens du leser i boken. Det er stilig å se hvordan øynene hopper hit og dit.

Som alt er dette evner, og du må øve for å bli god på å lese raskt. Avisen er fin å øve seg på.

Legg igjen en kommentar