Tre måter ditt kroppsspråk kan gi deg bedre selvsikkerhet

Et selvsikkert kroppsspråk gjør deg mer selvsikker.
Et selvsikkert kroppsspråk gjør deg mer selvsikker. Foto fra canstock.com

Mange tenker at koblingen mellom selvsikkerhet og kroppsspråk er enveis; vår selvsikkerhet styrer vårt kroppsspråk. Men koblingen går også den andre veien; kroppsspråket ditt påvirker direkte din selvsikkerhet. Dette kan du utnytte.

Et vitenskapelig forsøk har på en elegant måte vist at kroppsspråk påvirker mental holdning. To grupper svarte på spørsmål om hvor lykkelig de var akkurat nå. Den ene gruppen ble bedt om å holde en blyant på tvers i munnen, slik at de formet et smil mens de svarte på undersøkelsen. Den andre gruppen holdt blyanten i munnen slik at den stakk rett ut av munnen. De lagde altså en trutmunn som minnet om en sur mine. Som du allerede har gjettet, så endte den første gruppen opp som markant lykkeligere enn den andre gruppen. Selv om deltakerne var helt tilfeldig delt inn i gruppene. Et smil, selv om det var påtvunget, gjorde dem lykkeligere.

Jeg foreslår ikke at du skal gå rundt med en blyant i munnen hele dagen. Jeg skal heller anbefale deg tre små triks jeg selv bruker aktivt for å forbedre min egen selvsikkerhet. Tipsene er knyttet opp mot kontrasten mellom et lukket og et åpent kroppsspråk.

  1. Går du med haken eller nakken parallelt med bakken? Alltid gå med hodet hevet på vei til jobb. Min egen erfaring er at jeg føler meg mer selvsikker etter en slik spasertur, enn når jeg har gått med blikket festet i bakken.
  2. Sitter du med ben og armer i kryss eller spredt når du er i møter? Prøv deg frem akkurat nå mellom å veksle mellom å krysse armene, og holde dem utover. Hva gjør det med din mentale holdning?
  3. Står du med bena i hoftebredde eller skulderbredde? Denne teknikken syns jeg er enormt effektiv. Jeg står ofte med bena i hoftebredde, men det samme sekundet jeg plasserer dem trygt og stødig i skulderbredde, får jeg med ett et boost til selvsikkerheten min.

Moralen er: Fake it till you make it. Jo mer du bruker et selvsikkert kroppsspråk, jo mer vil din mentale selvsikkerhet følge etter. Dette tar tid. Men det er mye raskere enn å bare fokusere på din mentale selvsikkerhet. Fake it till you make it er 80/20 løsningen på å få bedre selvsikkerhet (du gjør det som krever minst innsats, men som gir mest utbytte).

Dette innlegget er inspirert av en TED-talk av Amy Cuddy, Your body language shapes who you are.

3 kommentarer om “Tre måter ditt kroppsspråk kan gi deg bedre selvsikkerhet”

  1. Som tidligere instruktør har jeg erfart at de fleste menn har et temmelig urealistisk syn på sin egen skulderbredde…. ;-)

    Svar

Legg igjen en kommentar