Uoppnåelige mål og hva du bør gjøre med dem

Hva er uoppnåelige mål?

Uoppnåelige mål og hva du bør gjøre med dem
Har du et uoppnåelig mål om å elske å trene?

Uoppnåelige mål er mål du har (under)bevisst i hodet ditt, som du hele tiden ønsker å oppnå, men som du aldri klarer å oppnå.

Et par typiske eksempler:

  • Jeg vil spise sunnere, men jeg klarer aldri å spise så sunt jeg skulle ønske over lengre tid.
  • Jeg vil trene mer, men kommer meg alt for sjeldent på trening.
  • Jeg vil lese flere bøker, men får aldri satt av tid til å lese.
  • Jeg vil treffe vennene mine oftere, men det blir ikke så ofte noe av.
  • Jeg vil legge meg tidligere, men klarer det ikke.

Felles for uoppnåelige mål er at du ikke klarer å nå dem, selv om du har prøvd lenge. Selve målet kan være stort eller lite, og du kan være mye eller lite bevisst over det.

Mine egne uoppnåelige mål

Her er to eksempler på uoppnåelige mål jeg har hatt.

I flere år ville jeg lese flere bøker enn jeg gjorde. Både fiksjon og ikke-fiksjon. Men hver bok endte opp som et stort prosjekt, og det ble ofte mer jobb enn glede. I løpet av noen år endret jeg taktikk. Nå hører jeg på lydbøker istedenfor. Og hvis en bok ikke finnes i lydbok, så dropper jeg med en gang målet om å få lest den boken.

I 20-årene gikk det ganske greit å bli sterkere og løfte tyngre vekter når jeg trente. Men nå når jeg er i 30-årene, så er ikke kroppen like rustet for muskelvekst og styrkeøkning som den var. Og med en liten baby har jeg mindre tid til å trene. Så da jeg innså at å bli sterkere holdt på å bli et uoppnåelig mål, endret jeg mål til vedlikehold av styrke. Hvert år jeg klarer å løfte like tungt som i slutten av 20-årene, vil bli en seier.

Hva du kan gjøre med dine egne uoppnåelige mål

1: Identifiser dine uoppnåelige mål. Start gjerne med listen med eksempler, for inspirasjon. Vær ærlig med deg selv om hva som plager deg at du ikke får til i livet ditt.

2A: Oppnå målet. Hvis du klarer å oppnå målet, så gjør det. Men jeg tror det er dette er vanskelig for mål som handler om rutine. Mål som handler om konkrete oppgaver er trolig lettere å oppnå. Dette kan f.eks. være å ha en vanskelig samtale med noen, som du har tenkt på lenge at du burde ha. Mål av typen «gå oftere på teater/fjelltur/osv.», kan også tildels enkelt løses. Hvis du setter deg ned og planlegger et par teaterbesøk, så har du nådd målet ditt for en god stund fremover.

Noen tips:

  • Si til folk rundt deg at du skal oppnå målet, slik at du setter litt sosialt press på deg selv.
  • Finn ut hvem av vennene dine som har de samme målene som deg, snakk med dem, del erfaringer, bruk tid sammen, osv.
  • Sett av tid i kalenderen din for målet ditt. Skriv det opp.
  • Sett en tidsbegrensning på målet ditt. F.eks. «jeg skal trene tre ganger i uken i to uker», så kan du revurdere etterpå.

2B: Endre målet. Jeg tror den beste taktikken for de mange uoppnåelige mål er å endre målet. Dette kan være å gi målet helt opp, f.eks. jeg skal ikke trene i det hele tatt. Eller det kan være å justere det, f.eks. jeg skal trene én gang i uken (men ikke tre). Du kan også justere innholdet i målet. Slik som jeg har gjort med boklesing, jeg har justert det fra å lese bøker, til å lytte til lydbøker og podcaster.

At du ikke når et mål, handler ofte om at du egentlig ikke syns målet er så viktig eller bra. Men du føler kanskje på en forventning fra samfunnet rundt deg om at du må ha dette målet. Vær ærlig med deg selv, hvis du ikke har lyst til å trene tre ganger i uken, så ikke ha det som mål heller.

Hva er dine uoppnåelige mål?
Hvordan vil du oppnå dem?
Lykke til!

Legg igjen en kommentar