Utnytt tiden om morgenen, det er da du har mest energi

Utnytt tiden om morgenen, det er da du har mest energi
Utnytt tiden om morgenen, det er da du har mest energi

Dette skriver jeg 09:01 en lørdag morgen. Siden jeg stod opp kl 08:00 har jeg lest 15 sider i boken Bli best med mental trening og ferdigstilt og postet et blogginnlegg. Jeg kan ikke huske at jeg noen gang har hatt en like produktiv time mellom kl 18 og 19, like etter at jeg har kommet hjem fra jobb. Ved å anerkjenne og godta at vi ikke er like produktive om kvelden som på morgenen, kan vi både planlegge dagen bedre, og vi kan forventningsstyre oss selv bedre.

Vi har mye energi om morgenen, og selv om vi tar fatt på noe vi syns er mentalt slitsomt, så vil vi fremdeles ha mye energi etterpå. Om kvelden har vi brukt opp mye av energien vår, og oppgaver som tidligere på dagen var enkle og greie, er nå plutselig slitsomme. Når du er bevisst på dette, så har du forventningsstyrt deg selv, og du vil ikke få dårlig samvittighet når du ikke får gjort noe som helst på kvelden.

I jobbsammenheng bør du utnytte tiden om morgenen ved å gå løs på de vanskeligste oppgavene du har. De du alltid utsetter, fordi du ikke aner hva neste steg er. Eller de som krever at du er kreativ. I praksis vil dette si at du må tidsblokkere (time-block) tid om morgenen. Ikke les e-post, ikke noe «skal bare». Bestem deg på slutten av arbeidsdagen hva du skal bruke de første 60 min av neste morgen på. Du kan alltids sjekke e-posten din kvelden før, hvis du er e-post-avhengig.

I fritidsammenheng bør du utnytte tiden om morgenen ved å gjøre alt du tenker du bør gjøre, men sliter med å få gjort. Hvis du har som mål å trene, men vet at du alltid finner en unnskyldning for å ikke gjøre det, så få det gjort first thing in the morning. For meg kan morgenaktiviteter være å vaske leiligheten, betale regninger, lese gjennom e-poster, meditere, skrive blogg-innlegg osv.

Nå er klokken 09:18, og jeg har fått skrevet ferdig utkastet til dette innlegget. Snakk om effektivt!

Om morgenen, etter en natt med søvn, har vi fylt opp med energi, og denne energien tappes gradvis gjennom hele dagen. Så er det opp til deg å velge hvilke aktiviteter du vil gjøre med mye energi, og hvilke du vil sluntre deg halvhjertet gjennom senere på dagen.

5 kommentarer om “Utnytt tiden om morgenen, det er da du har mest energi”

  1. Kult! En time er ikke en time, og en hammer er ikke en kost. Utrolig at tanken ikke har overbevist meg tidligere :-p
    Jeg stemmer forøvrig FOR utheving av nøkkelord i teksten med kursiv og bold.

    Svar
  2. Men ulike mennesker kan ha ulike biorytmer. Da er det ikke helt 1-til-1.
    Støtter deg likevel i at de fleste kan utnytte morgentimene bedre. Det er ikke forbudt å gjøre husarbeid før man går på arbeid, f.eks. Tips til dere menn som ikke finner tid til det.

    Svar

Legg igjen en kommentar