Utnytter du effekten av å visualisere?

Utnytter du effekten av å visualisere?
Utnytter du effekten av å visualisere? Foto fra istockphoto.com

Alltid start store oppgaver med å visualisere både oppgaven og resultatet.

Hvor ofte har du ikke sett en dårlig løsning og tenkt «hvorfor har de laget en så innlysende dårlig løsning?». Kanskje det var fordi det ikke var innlysende at det var en dårlig løsning da de startet på oppgaven. Så de gjennomførte bare oppgaven, og så håpet de at resultatet ble bra. Jeg tror mange dårlige løsninger og mye unødvendig arbeid kunne vært unngått om vi brukte litt tid på å visualisere hva vi skal gjøre, før vi gjør det.

En snikskryt-historie: Jeg skulle organisere et språk-kurs for våre internasjonale kollegaer på et prosjekt, og måtte avklare en del ting med en toppleder i det store prosjektet jeg var på. Jeg var på vei til å gå rett til ham for å stille en hel rekke spørsmål. Men siden jeg akkurat hadde lært meg denne teknikket stoppet jeg opp for å visualisere hva han kom til å svare. Han kom mest sansynlig til å si seg enig i de fleste forslagene, og deretter foreslå at jeg lager et utkast til en e-post vi kan sende ut til hele prosjektet.

Så jeg gikk tilbake til plassen min og skrev utkastet, printet det ut og tok det med til kontoret hans. Når vi kom til punktet der vi snakket om e-posten som burde sendes ut, kunne jeg slå i bordet med et ferdig utkast. Han leste fornøyd gjennom det og vi brukte resten av tiden på en koselig prat om forskjellen på «you and I» og «you and me» (som jeg hadde skrevet feil i utkastet). Sann historie!

Hvis du vil øve deg opp i å visualisere kan jeg anbefale å gjøre det når du skal skrive handleliste (eller når du allerede er på butikken). Se for deg at du lager midddagen. Jeg setter poteter til koking, så kutter jeg gulrøtter og løk, før jeg steker det sammen med fisken i smør, og krydrer med salt og pepper. Da husker du gjerne at du er tom for smør… Jeg bruker også denne metoden når jeg skal pakke kofferten min. Når jeg har sett for meg at jeg bader, er det vanskelig å glemme badeshorts.

Dette er basert på én av de syv «vanene» fra Stephen Coveys Seven Habits of Highly Effective People, nemlig «Begin with the end in mind»

Når visualierer du?

Legg igjen en kommentar