Det er vanskelig å overvurdere uviktigheten av nesten alt

Det er vanskelig å overvurdere uviktigheten av nesten alt
Slapp av, det er egentlig ganske uviktig, ikke la det gå utover humøret ditt.

«Det er vanskelig å overvurdere uviktigheten av nesten alt», sa Marius til meg. Jeg måtte stoppe opp å tenke for å forstå hva det var han sa. Ordene gav mening hver for seg, men hva betyr det å overvurdere noes uviktighet?

«Nesten alt er uviktig?», spør jeg Marius. «Ja», sier han, «men vi klarer ikke å innse det; vi vurderer alt som viktigere enn det er.»

Selv om vi har utallige sitater om motivasjon, ulike varianter av «grip dagen» osv, så er det ingen av dem jeg egentlig husker. De gir kanskje mening der og da, men så glemmer jeg det etter fem minutter.

Men den unødvendig komplekse setningsoppbyggingen av «Det er vanskelig å overvurdere uviktigheten av nesten alt», gjør at jeg husker det. I god Daniel Kahneman-stil så tvinger det meg til å bruke system 2 når jeg tenker (dvs. at jeg må reflektere over det). Og da husker jeg det.

For meg betyr setningen at livet strengt tatt er meningsløst og alt er uviktig, på en veldig positiv måte. Alt jeg gjør i livet mitt er uviktig i det virkelig store bildet. Det er vanskelig for meg – som menneske – å overvurdere hvor uviktig livet mitt er. Jeg er programmert til å tro innerst til beinet at livet mitt er super-viktig, og at det folk mener og tror om meg er veldig viktig.

Men det er jo ikke viktig. Og det er veldig avslappende å tenke på at alt er uviktig.

Hvis jeg er litt for stresset over noe, f.eks. hva jeg skal gjøre til helgen, eller hva jeg skal bruke karrieren min til, så sier jeg til meg selv: «Vebjørn, husk at det er vanskelig å overvurdere uviktigheten av nesten alt».

For når jeg stresser, er det fordi jeg overvurderer viktigheten av noe. Mens det er uviktigheten jeg heller bør ha i bakhodet.

 

Oppdatering:
Du bør selvsagt stemme ved valg og ta vare på de rundt deg og naturen vår. I dette innlegget ønsker jeg å fokusere på at det er veldig lite viktig om du kommer for seint til møtet du skal til
:)

2 kommentarer om “Det er vanskelig å overvurdere uviktigheten av nesten alt”

 1. Ja og nei. Ja fordi enkeltmennesker ikke betyr noe – når du ser på virkningen av dine handlinger. Nei fordi summen av enkelthandlinger kan være katastrofale. I miljødebatten bruker en del Kina- kortet. Norge er så lite, vi er så få, det er bare Kina som teller. Dette blir feil, alle må ta sin del av byrdene. Så ikke bær verden på dine skuldre, men plukk opp søpla di!

  Svar
  • Jeg er helt enig! Tanken bak dette innlegget var å få frem at vi ikke bør føle skam/skyld/angst/frykt for alt vi gjør som er «feil», og som vi tror er veldig viktig.

   Men selvsagt bør vi både stemme ved valg og ta vare på naturen.

   Nå har jeg lagt til en liten oppdatering i innlegget for å få frem dette poenget.

Legg igjen en kommentar