Verdien av å glede seg

Jeg tror hun gleder seg.

Daniel Kahneman — forfatteren bak bestselgeren Thinking, fast and slow — snakker i denne TED-talken om forskjellen på experiencing self og remembering self.

Kort fortalt så er experiencing self den delen av selvet ditt som opplever øyeblikket akkurat nå, og remembering self er den delen av selvet ditt som husker tilbake på minner.

Han gjør oss obs på at det veldig ofte er remembering self som tar valgene våre. Fordi våre valg tas ofte basert på minner. F.eks. er det remembering self som bestiller ferien, og ikke experiencing self. Og når jeg spør deg om hvordan forrige helg var, så har du bare remembering self og støtte deg på. Videre sier han at vi tenker på fremtiden som «forventede minner», og ikke som erfaringer.

Så hva betyr alt dette? Skal du planlegge livet ditt sånn at du får best mulige minner? Eller skal du overbevise deg selv om at minner er oppskrytt, og være mer mindfull og leve mer i experiencing self?

Jeg vil slå et slag for både å glede seg (og å huske tilbake).

La oss si du hver sommer drar på en ukeslang sykkeltur med telt. Selve sykkelturen er faktisk litt slitsom og du får alltid mange problemer underveis. Men et halvt år i forveien gleder du deg til turen, og et halvt år etterpå har du gode minner av turen.

Bør du fortsette å dra på din årlige sykkeltur?

Jeg mener ja! Isolert sett bør du slutte, fordi experiencing self har det fælt, men verdien av å glede seg og å huske tilbake må med i regnestykket.

Noen ganger har jeg en hel uke gledet meg til helgen, men når helgen kom ble den kanskje litt skuffende. Da er det jo fantastisk at jeg gledet meg til den! For da var bidro kanskje helgen til noe netto positivt.

Tim Ferris — som noen av dere kjenner til — sier i sin podcast-episode What I Learned in 2016 at «90 % of the gift is the anticipation of the experience» når han snakker om hvorfor han liker å ha turer planlagt flere måneder frem i tid.

Hva kan du lære av dette?

Husk på verdien av å glede deg (og å huske tilbake på). Prøv alltid å ha et par ting du gleder deg til. Selv liker jeg f.eks. å ha en teaterforestilling, hyttetur eller en fest med venner å glede meg til. Det må ikke være store livshendelser.

Og alle de gangene opplevelsen ble skuffende sammenlignet med forventningene dine, så kan du ta det med en klype salt, og tenke tilbake på hvor mye du uansett har fått ut av bare å glede deg til opplevelsen

Hvilke tre ting gleder du deg til akkurat nå?
Lykke til med å glede deg :)

Legg igjen en kommentar