Zeigarnik-effekten forklarer hvorfor to-do-lister fungerer

Zeigarnik-effekten er at underbevisstheten din hele tiden går og tenker på ting du ikke har fått gjort enda.
Zeigarnik-effekten er at underbevisstheten din hele tiden går og tenker på ting du ikke har fått gjort enda. Foto fra 123rf.com

Kjenner du igjen den gode avslappende følelsen du får når du har skrevet ned en to-do? Kjenner du hvordan oppgaven slipper taket i hjernen din, og alt stresset blir fanget på papiret, istedenfor i hodet ditt? Dette er den negative Zeigarnik-effekten som slipper taket.

Zeigarnik-effekten er at underbevisstheten din hele tiden går og tenker på ting du ikke har fått gjort enda. Zeigarnik-effekten er slitsom for hjernen din.

De to forrige søndagsmorgnene har jeg sittet ved frokostbordet. Den ene søndagsmorgenen hadde jeg ingen planer, jeg hadde tatt husvasken på lørdag og skulle bare sløve hele dagen. Den andre søndagsmorgenen hadde jeg flere planer; trene, ta en klesvask og treffe en venn.

Men når jeg sitter der ved frokostbordet er jo situasjonen der og da identisk begge søndagsmorgnene, uavhengig av hva jeg skal gjøre senere. Jeg sitter bare der, rett opp og ned. Men Zeigarnik-effekten gjør at disse to søndagsmorgnene ved frokostbordet oppleves helt forskjellig. Når du har planer, så går disse planene rundt i underbevisstheten din, helt til du faktisk har gjort oppgavene dine. Dette er stressende.

Tenk tilbake på da du akkurat hadde levert inn en eksamen, eller da du akkurat hadde trykt send på mailen som avsluttet fire måneders-prosjektet på jobb, eller da du akkurat satt deg ned på toget hjem for en to ukers ferie. Det er ekte avslapping, da har du ingen oppgaver i tankene. Ikke bare er du stressfri, du slapper av. Zeigarnik-effekten er ikke der.

For å unngå Zeigarnik-effekten er det to ting du kan gjøre

  1. Få oppgaven gjort
  2. Skrive oppgaven ned på en to-do-liste du stoler på

Når du får oppgaven gjort slutter underbevistheten din å tenke på den. Hvis du skriver den ned vil den også slippe taket. Gitt at du stoler på din egen to-do-liste! Bare hvis du vet med deg selv at du kommer til å gjøre alt som står på listen, vil du slappe av. Hvis du ikke stoler på din egen to-do-liste, vil du heller ikke slappe av.

Opplever du Zeigarnik-effekten akkurat nå? Har du flere oppgaver som du hverken har gjort eller skrevet ned? Skriv dem ned. Opplev eufori.

Inspirert av boken Willpoer av Roy F. Baumeister og John Tierney

4 kommentarer om “Zeigarnik-effekten forklarer hvorfor to-do-lister fungerer”

  1. Beklager sen kommentar, men jeg oppdaget denne nettopp :-) etter å ha blitt interessert i Zaigarnik.
    Har du ikke skapt et veldig negativt bilde av Zeigarnik-effekten?
    Jeg er enig i det du sier, men noen oppgaver kan det være en fordel å holde «skuffen» i hjernen åpen en stund slik at den kan fylles med flere innspill til oppgaven. Jeg har god erfaring med å gjøre dette. Hvis jeg skal holde et foredrag om to uker, åpner jeg gjerne «oppgave-skuffen» i hjernen da og noterer litt stikkord om hva jeg skal si. Når jeg tar opp oppgaven om noen dager igjen kommer ideer og momenter mye lettere til meg. Jeg opplever at det at jeg holder saken åpen gjør at underbevisstheten samler og sorterer stoff over en periode sllik at når jeg skal gjøre finishen på foredraget dagen før er dette vesentlig enklere enn om jeg to uker før hadde skrevet på huskelisten «sette av to timer til å forbrede foredrag» dagen før jeg skulle holde det.
    Slik jeg ser det er det viktig å notere enkle oppgaver slik at vi kan glemme dem til vi skal gjøre dem, mens størrre og prioriterte oppgaver kan tjene på å ligge i underbevisstheten en stund.
    Hva tror du?

    Svar
  2. Hei Bjørn! Takk for spennende kommentar :)

    Det er et veldig godt poeng du har. Kanskje jeg maler et litt en-dimensjonalt syn på Zeigarnik-effekten. Da jeg leste kommentaren din tenkte jeg også at det er nettopp den positive effekten av Zeigarnik som gjør at det hjelper å «sove på» noe. Vi åpner skuffen, som du skriver, og lar hjernen bearbeide det.

    En god måte å forholde seg til Zeigarnik-effekten er derfor kanskje å passe på at alle småting blir skrevet ned på to-do-lister, slik at det blir mer plass til de viktige tingene vi ønsker å tenke på.

    Svar

Legg igjen en kommentar