Mine topp syv verdier og verdien av dem

Kanskje jeg tenker på mine verdier?

Kanskje jeg tenker på mine verdier? Foto av Ketil B. Lunde

Alle har verdier, men de færreste av oss er bevisst på dem. Verdier er det som er viktig for deg, beskrevet i stikkordsform.

Først skal jeg fortelle om hvordan jeg ble bevisst på hvor viktig ærlighet er for meg.

Før når jeg gjorde feil på jobb, så vegret jeg meg ofte en hel del for å fortelle lederen min om dette. Jeg ville jo ikke vise at jeg var udugelig; at jeg hadde rotet til det jeg hadde fått klokkeklar beskjed om å gjøre. Jeg kunne tenke tanker som «Jeg kan jo bare rette opp feilen selv, og satse på at den aldri blir oppdaget.», eller «Det var jo egentlig ikke min feil, dette skjedde pga. en annen person.».

Nå, etter at jeg har blitt mer bevisst på mine verdier — ærlighet i dette tilfellet — så er det mye lettere å innrømme feilene jeg gjør. Nå prøver jeg å tenke i større grad tanker som «Oj, jeg gjorde en feil. Det må jeg fortelle om med en gang, slik at jeg er ærlig og at de andre kan stole på meg.». Jeg kan love deg at dette er en bedre tanke enn «Oj, jeg gjorde en feil. Hvorfor gjorde jeg noe så teit? Jeg er jo helt ubrukelig.». Jeg klarer selvsagt ikke å tenke på den perfekte måten hele tiden, men jeg jobber med saken.

Jeg har innrømmet for meg selv at det er mye viktigere for meg å være ærlig og vise respekt for de andre, enn verdien perfeksjonisme. Dette har vært sant hele livet mitt, men først når jeg har blitt bevisst på det, har det blitt et effektivt verktøy for meg.

Her er mine verdier i prioritert rekkefølge, per februar 2014:

 1. Helse
 2. Vennskap
 3. Ærlighet
 4. Balanse
 5. Utvikling
 6. Måloppnåelse
 7. Effektivitet

I fremtiden — etter hvert som jeg blir mer kjent med meg selv — vil kanskje listen se annerledes ut. Jeg har egne definisjoner for hver av verdiene, og de er trolig litt annerledes enn hvordan du selv vil definere disse ordene. Hvordan du definerer verdiene dine er like viktig som hvilke ord du bruker.

Du har også verdier, enten du liker det eller ikke. Du trenger selvsagt ikke ta deg bryet om å bli bevisst verdiene dine, men jeg kan love deg at det er lettere å leve et lykkelig liv hvis du vet hva som er viktig for deg.

Hva er den viktigste av dine verdier?

Kommentar til Mine topp syv verdier og verdien av dem

 1. Janne 1. februar 2014 at 10:50 #

  … pluss en hel del materielle verdier. Noen av dem er jo også ganske viktige :)

  • Vebjørn Tveiterås 1. februar 2014 at 13:16 #

   Ja, det interessante er jo hvorfor de er viktige ;)

 2. Julie 1. februar 2014 at 13:01 #

  Kjempefin artikkel! Viktig å være bevisst på sine egne verdier, de er ihvertfall som et kompass i mitt liv. Takk for påminnelse!

 3. Michelle Bauer 6. desember 2014 at 19:58 #

  Ærlighet men nå også kjærlighet :)

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lev lykkelig