Ambivert – Den vanligste personlighetstypen

Ambivert
Veldig få mennesker får energi av dette her, hele tiden. Men kanskje av og til!

Nå måtte jeg nettopp avbryte lesingen av Harald Eia sitt essay «De fem veiene inn i ensomheten» for å skrive om det å være ambivert.

Ambivert er når du ikke er veldig ekstrovert (utadvendt) og heller ikke veldig intovert (innadvendt).

Er du ambivert vil du ikke si at du får masse energi av å møte nye fremmede og småprate med dem, men du vil heller ikke si at du digger å ha kveld etter kveld hvor du bare er alene med deg selv.

Harald Eia, som så veldig veldig mange andre, skriver at du har de ekstroverte, og så har du de introverte. Han skriver at Anne Lindmo er ekstrovert og Magnus Carlsen er introvert, og Harald Eia selv også. Ok, kanskje disse folkene er i ytterendene av skalaen, men de aller fleste er ambivert.

En måte å forklare dette på er at alt er normalfordelt. Jeg tipper du kan plassere alle du kjenner på en introvert/ekstrovert skala, og de fleste vil havne et sted i midten, med noen få ekstreme tilfeller i ytterendene.

Hva med deg selv? Vil du bare være sosial med andre når du er sliten? De fleste vil ikke det. Selv er det noen fredager jeg virkelig har lyst å gå ut og være med venner og sosialisere, og det ville vært skikkelig nedtur å sitte hjemme alene. Altså er jeg i det ekstroverte hjørnet.

Men andre fredager har jeg bare lyst å være hjemme og spise taco og slappe av med konen. Det varierer hva som gir meg energi. Jeg er altså ambivert.

De aller fleste er ikke perfekt ambivert, altså 50 % ekstrovert og 50 % introvert, men kanskje 60/40 til en av sidene. Eller noe i den dur. Jeg er kanskje litt mer ekstrovert enn introvert, men jeg kan også digge å være inne og game, lese, osv en hel søndag, uten å treffe noen andre (enn kanskje konen).

Jeg er i mot denne svart-hvitt fremstillingen som setter folk i bås. Jeg vil ikke at du skal tro at du enten må være masse sosial, eller må være veldig lite sosial, for å være tro mot deg selv. Du vil så klart begge deler. Du er ambivert.

3 kommentarer om “Ambivert – Den vanligste personlighetstypen”

 1. Fint innlegg:) Men er uenig at ekstrovert og introvert er det samme som innadvendt og utadvendt som du skriver i parentes. Slik jeg ser det handler innadvendthet om sjenanse og usikkerhet, som kan være smertefullt. Introverte kjenner ikke nødvendigvis på det, men trives bare veldig i eget selskap.

  Svar
 2. Enig! Dette har vi vel snakket om før, Vebjørn? Jeg ser på meg selv som introvert, men langt fra innadvendt. Etter å ha lest dette kjenner jeg meg uansett mye bedre igjen i ambivert-beskrivelsen :)

  Svar
 3. Gode poeng! Jeg er enig i at introvert og innadvent ikke er det samme, og at det er dumt at innadvent er negativt ladet for noen. Målet med å skrive det i parentes var bare å sikre at ingen lesere som er ukjent med begrepene ekstrovert og introvert skulle falle av. Men det var kanskje å undervurdere leserne.

  Ja, Janne, vi har nok hatt den samtalen før :)

  Heia alle streite ambiverte!

  Svar

Legg igjen en kommentar