Bullshit-detektor

Dette innlegget bygger videre på:
1: Grunnleggende prinsipper
2: Buzzord drepes av grunnleggende prinsipper

Når du innser at grunnleggende prinsipper er en greie, og du begynner å forstå flere og flere. Så vil du få en bedre og bedre bullshitdetektor.

Kanskje denne oksen har en god bullshit-detektor.
Okser er flotte dyr! Det er jo litt synd at avføringen deres har blitt sammenlignet med ting som er helt meningsløst.
Photo by Sandra Seitamaa on Unsplash

Har du noen gang vært på et foredrag/kurs/seminar og tenkt «Dette skjønner jeg ikke helt. Burde jeg skjønt det? Jeg vet ikke om det er noe verdifullt her eller ikke.«?

Det har jeg! Mange ganger!

Over tid har jeg fått mer og mer forståelse for grunnleggende prinsipper. Jeg har også forstått flere og flere faktiske grunnleggende prinsipper. Dette har gjort det enormt mye mer behagelig og givende å ta inn ny informasjon.

Jeg har også fått en bedre bullshit-detector.

Bullshit-foredrag

La oss si jeg er på et foredrag. La oss si at jeg ikke helt skjønner hva de snakker om. Nå kan jeg (i mye større grad enn for noen år siden) ganske raskt konkludere at enten:

  • Dette skjønner jeg ikke. Og det er fordi personen bare lirer av seg buzzord. Personen har ikke forstått de aktuelle grunnleggende prinsippene. Eller evner ikke å formidle dem. Min bullshit-detektor er aktivert.
  • Dette skjønner jeg ikke. Men dette her er verdifullt. Personen snakker om grunnleggende prinsipper jeg ikke kjenner til. Eller personen kobler sammen grunnleggende prinsipper på en ny måte.

Dette er enormt verdifullt.

Jeg tror veldig mange prøver å ta inn over seg alt for mye av det som blir presentert. Spesielt hvis vi ikke helt skjønner hva personen snakker om, så er det lett å tro at personen vet noe jeg ikke vet.

Etter et par bullshit-foredrag er hjernen utslitt. Den har prøvd å forstå alt som ble sagt. Men det som ble sagt ble ikke forklart godt nok. Ord ble slengt rundt om. Sammenhenger ble ikke tydelig nok forklart.

Gode foredrag

Så har du gode foredrag.

Det er herlig å være på et foredrag/møte/kurs/seminar hvis både du har en god bullshit-detektor og personen snakker fra grunnleggende prinsipper.

Du har en passe god forståelse av noen grunnleggende prinsipper som er relevant. Og personen forklarer disse på måter du ikke har tenkt på før. Det er en herlig følelse av å virkelig lære noe.

Kanskje personen bruker buzzord også. Men det er tydelig for deg hva personen faktisk mener; buzzordene blir ikke bare kastet ut i luften.

Er det lett eller vanskelig å ha en god bullshit-detektor?

Det er vanskelig å bygge en god bullshit-detektor. Fordi du må bruke en del krefter på å forstå grunnleggende prinsipper innenfor et felt/tema du velger.

Dette tar tid.

Men det er veldig lett å bruke den når den først er på plass!

Min egen bullshit-detektor

Jeg syns selv det har blitt gøyere og gøyere å forholde meg til informasjon (eller møter/kurs på jobb), jo bedre jeg forstår grunnleggende prinsipper.

Jeg blir ikke lengre skremt av at noen bruker store ord når de skal forklare noe. I hvert fall ikke så ofte :) Jeg prøver alltid å tenke «Hva betyr dette egentlig?».

Det viser seg å være veldig beroligende.

Før, da jeg levde mye mer i buzzord-verden selv, syns jeg alt var så utrolig komplekst, og det var så viktig å få med seg de nye trendene osv. Nå innser jeg at nye trend-ord sjelden er nye grunnleggende prinsipper. De er stort sett bare en ny kombinasjon av allerede eksisterende grunnleggende prinsipper.

Tenk i grunnleggende prinsipper, så får du en fantastisk bullshit-detektor.

Lykke til!

Legg igjen en kommentar