To tips for å bytte mellom arbeidsoppgaver uten å stresse

Lurer på hvilke arbeidsoppgaver han her er god på-
Tipper ikke han her klarer å multitaske selv med flere armer.

Vi er alle enige om at multitasking egentlig ikke er mulig. (Når vi ser bort fra enkle ting som å gå og snakke samtidig, eller tenke og dusje samtidig.) Det vi egentlig gjør er å bytte mellom arbeidsoppgaver.

Hver gang du bytter fra en oppgave til en annen, koster det deg energi.

Så hvordan kan du redusere stresset og energibruken ved oppgavebytting?

Tips #1:

Ikke begynn på oppgaver du ikke får fullført.
Hvis du ikke blir ferdig med oppgaven etter du har startet på den, betyr det at du må avslutte arbeidet og senere ta opp igjen arbeidet (som krever energi). Planlegg dagen din slik at du gjør flest mulig ting helt ferdig, eller stopp der det er naturlig.

I praksis betyr dette to ting. Hvis du har 20 min før du drar hjem, så ikke begynn på noe som du vet tar 60 min. Finn heller andre mindre oppgaver.
Den andre tingen er at hvis du har startet en stor arbeidsoppgave, så avslutt den der det er naturlig. Hvis du ikke rekker å gjøre hele presentasjonen din helt ferdig, så gjør først disposisjonen, og så avslutt der, selv om du har 10 min ekstra.

Tips #2:

Hver gang du er ferdig med en oppgave så gi deg selv noen sekunders pause. Les om nano nap her.

Vanligvis når du er ferdig med å skrive en lang mail, så går du kanskje rett videre på å skrive på presentasjonen din. Men det som skjer da er at hjernen din ikke har prosessert ferdig informasjonen fra mailen du skrev. Du jobber videre med presentasjonen, men i bakgrunnen er hjernen din opptatt med å håndtere informasjonen fra mailen, og det er slitsomt for hjernen.

 

Jeg kan jo ikke forklare kjemien inne i hjernen. Men av egen erfaring vet jeg at de dagene når jeg er flink til å følge tips #1 og tips #2 når jeg skal bytte mellom arbeidsoppgaver, så kommer jeg hjem med ok energinivå. De dagene hvor jeg jobber ustrukturert, så kommer jeg hjem utslitt.

Legg igjen en kommentar