Hvorfor du bør forstå forskjellen på dopamin og serotonin

Oppdatert september 2019.

Hvorfor du bør forstå forskjellen på dopamin og serotonin
Slik ser altså dopamin ut.

Dopamin og serotonin er begge nevrotransmittere i hjernen vår. Hvis du har hørt om dem, så har du også kanskje hørt at begge handler om å føle glede. Men dette er en myte, og nå skal jeg forklare forskjellen, og hva det betyr for deg.

Serotonin er knyttet til glede.
Dopamin er knyttet til motivasjon.

Begge handler altså om positive opplevelser. Men det er allikevel en tydelig forskjell, som du kan lære av.

Hva er serotonin?

Molekylet serotonin har mange funksjoner i kroppen vår. Her vil jeg fokusere på funksjonen den har i hjernen, som trolig er knyttet til glede.

 • En vanlig medisin for folk med depresjon er stoffer som øker andelen serotonin i hjernen (SSRI på engelsk). Som tyder på at serotonin øker humøret.
 • MDMA, som gjør folk veldig glade og kjærlige, virker i stor grad ved å øke andelen serotonin i hjernen.

Serotonin gir deg positive følelser, men er knyttet mer til glede, og mindre til motivasjon.

Hva er dopamin?

Molekylet dopamin har også mange forskjellige funksjoner. Her fokuserer jeg på hvordan det påvirker motivasjon.

Du vet når du ikke klarer å legge deg, fordi du bare lese litt mer på facebook/instagram/etc.? Eller når du er i en god flyt og får gjort veldig mange oppgaver? Det er hjernen som er full av dopamin.

Dopamin er knyttet til en positiv følelse av å gjøre noe.

Forskjellen mellom serotonin og dopamin

Forskjellen ligger altså i hvilken positiv opplevelse molekylene gir deg. Når du slapper av med venner kjenner du i større grad på serotonin. Når du er effektiv og får gjort en hel masse, kjenner du i større grad på dopamin.

Jeg koker det ned til dette:
Serotoin = glede
Dopamin = motivasjon

Selv om dette ikke er 100 % dekkende, så forklarer det mye av hovedforskjellene. Ikke minst gir deg deg noe å ta med deg videre:

Hva dette betyr for deg

Nå kan du forhåpentligvis bruke begrepene litt mer korrekt. Utover dette, er det kunnskapen om dopamin som er viktigst vil jeg si. Her er mine erfaringer.

Bare å vite at motivasjon er en følelse som er knyttet til fysiske nivåer i hjernen min, gjør det mye lettere for meg å godta de gangene jeg er umotivert. Da tar jeg f.eks. en powernap.

Jeg har lært meg å kjenne igjen følelsen av dopamin/motivasjon. Når jeg har mye av den, f.eks. tidlig en søndags morgen, så velger jeg å gjøre oppgaver jeg vet er krevende. Hvis jeg istedenfor starter dagen med å se på serier, så går jeg glipp av en god dopamin-periode.

Jeg vet også at etter trening er jeg full i dopamin. Så jeg prøver å trene mellom lunsj og middag, slik at jeg får en god boost midt på dagen.

Livet er lettere når jeg klarer å koble slitsomt arbeid sammen med høye dopaminnivåer. Alternativet er et liv i betydelig mer motbakke.

Tips til deg: Lær deg å kjenne igjen følelsen av dopamin/motivasjon, og utnytt når du har den. Lær deg også hvordan du kan fremprovosere den.

Se 3 min av denne videoen: http://www.dailymotion.com/video/xh6ceu_dopamine-jackpot-sapolsky-on-the-science-of-pleasure_news
Bok å lese: Willpower Instinct (kapittel 5)

7 kommentarer om “Hvorfor du bør forstå forskjellen på dopamin og serotonin”

 1. Det forundrer meg ikke hvorfor leger sier at schizofrene bør ta livet med knusende ro og skjermet for distraksjoner.
  Jeg har diagnose Paranoid Schizofreni og jeg antar at min hjernefeil ang. dopamin og serotonin er permanent skadet. Det er derfor noen pasienter tar medisiner men jeg gjør det ikke fordi p.g.a. for mange bivirkninger som går utover min hverdager; men jeg holder min sykdom under sjakk.

  Ønsker andre tilsvarende pasienter lykke til.

  Svar
  • Jeg har tatt ryggmargsprøve og da fant de ut at jeg har for lavt serotonin og dopamin innhold.

 2. Jeg har astma, allergi, IBS , diabetes , konstant betennelse i nakke, rygg og håndledd, og mest sannsynlig 2genefeil. Den ene er påvist og heter leidenmutasjonen og har b.l.a. gitt meg 10 blodpropper, den andre genefeilen driver jeg og utreder nå. Den fører til for lite dopaminproduksjon.
  Etter å ha lest meg opp på mage-tarm , allergi , dopamin og seretoninmangel ser jeg helt klart at disse sykdommene og genefeilene har med hverandre å gjøre .
  Jeg håper dette forskes mer på i framtiden og at man kan få mer hjelp i form av medisiner og kosthold.

  Svar
  • Professor Miroslaw Zabek er en banebrytende polsk nevrokirurg som har banebrytende nye metoder til å forandre livet til mange pasienter med både Parkinson og andre forskjellige genfeil. Anbefaler deg å søke opp denne nevrokirurgen hvis du ikke allerede har gjort det.

 3. Hei! jeg er både deprimert og uten motivasjon. fins medikamenter som inneholder både dopamin og seretonin?

  Svar

Legg igjen en kommentar