Energiplanlegging: Å planlegge dagen din etter hvor mye energi ting krever, og hvor mye energi du har. Skiller seg fra tidsplanlegging som tar utgangspunkt i at mennesket er en ustoppelig maskin.
Et eksempel: Du tenker det tar 8 timer å skrive et dokument. Men klarer du det da på én enkelt arbeidsdag? Mest sannsynlig ikke, men du klarer det kanskje på 1 time hver dag i 8 dager. Fordi da får du 8 timer med full energi.
Når jeg har gjort mange energi-krevende oppgaver på jobb, så hjelper det ikke å ha et effektivt to-do-system hvis jeg er tom for energi. Noen dager planlegger jeg veldig effektivt (tror jeg), men så plutselig i den tredje oppgaven begynner jeg å sløve. Jeg har jo satt av nok tid til oppgaven, så det er ikke problemet. Problemet er at jeg ikke har satt av nok energi til oppgaven.
Det er som kjent eksakt 24 timer i et døgn, men det er ingenting som heter at du har eksakt 24 energi-enheter. Og hvor mye du får gjort ila. en dag avhenger i stor grad av hvor god du er på energiplanlegging.
Det kan være lurt å gjøre de mest energikrevende tingene om morgenen. Men etter de første to effektive timene på jobb er det vel så viktig hva du gjør etterpå. Tør du å gi deg selv en 15 min pause hvis det er det du egentlig trenger? Eller blir du sittende på mailen din bare for å føle deg produktiv?
Dette er en av grunnene til at effektivitet for meg handler om så mye mer enn å gjøre ting kjapt. Det handler like mye om å ta pauser, å slappe av, og å strukturere arbeidet basert på energinivået mitt.
Hvis du er nysgjerrig på energiplanlegging kan du lese mer på The Energy Project.