Lev et balansert liv for å minimere risiko for sorg

Et balansert liv
Balanserte Bjarne lever et mye tryggere liv en Ubalanserte Ulf.

Lev et balansert liv for å minimere risiko for sorg - Ubalanserte Ulf Jeg har tidligere skrevet om hva sorg er. Men hvordan kan vi bruke denne kunnskapen om sorg i livene våres?

En påminnelse av definisjonen av sorg: Sorg er å miste seg selv.

Å leve et balansert liv, vil si å ikke ha én ting i livet ditt som utgjør en %-vis veldig stor del av deg selv. Men å istedenfor ha mange ting som hver for seg ikke er kritisk for hvem du føler du er. Altså minimerer du risikoen for å føle masse sorg ved å leve et balansert liv.

Siden sorg er å miste noe, så vil vi føle mer sorg desto mer vi mister. Å miste noe stort er å miste de tingene som utgjør de største delene av deg selv. Vet du hva som utgjør de største delene av hvem du er?

Her er noen vanlige: Kjæresten din, jobben din, din nærmeste familie. Hvis du mister noen av disse føler du nok mye sorg. Og hvis én av disse utgjør en ekstremt stor %-vis del av hvem du er, vil du føle tilsvarende ekstremt stor sorg.

Det er derfor jeg ikke vil jobbe for mye overtid. Jo mer overtid jeg jobber, desto mindre tid får jeg til andre ting i livet mitt, og desto mer definerende blir jobben min for hvem jeg er.

Det går helt fint å legge alle eggene i en kurv, så lenge du ikke mister kurven. Selvsagt. Jeg husker godt en gang jeg så Petter Northug falle over målstreken (han hadde nettopp vunnet), og han gråt av glede. Han sa noe i retningen av «ski er livet mitt». Det tror jeg på; jeg tror han har en ekstremt stor del av identiteten hans knyttet til ski. Han har alle eggene i ski-kurven.

For de fleste av oss, vil jeg anbefale å ikke putte alle eggene i én kurv. Hvis du mister jobben din, er det godt å ha en kjæreste som også er en del av deg. Eller hvis du mister kjæresten din, er det godt å ha gode venner, familie, og til og med jobben din å falle tilbake på.

Hva utgjør hvem du er? Har du noen få ting som definerer deg, eller har du et balansert liv med mindre risiko for mye sorg?

2 kommentarer om “Lev et balansert liv for å minimere risiko for sorg”

  1. Tidligere har jeg tenkt på diversifisering kun i investeringssammenheng. Men veldig lurt å gjøre det samme i en større sammenheng. Veldig interessant lesning!

    Svar
    • Takk for det, Asbjørn! Jeg har veldig troen på å bruke gode teknikker og lærdommer fra et felt/område i livet i et helt annet felt/område i livet. Men det kan være lettere sagt enn gjort å finne disse lure overføringsverdiene.

Legg igjen en kommentar